S touto plošticí bojují také v brněnském Starém Lískovci. „Nemůžeme během léta nechávat otevřená okna. Ploštice okupují fasádu domu a okamžitě vletí i do bytu. Není to vůbec příjemné," postěžovala si tamní obyvatelka Božena Stanislavská. Brouky podle ní lákají barevná zateplení domů, odkud lezou do bytů.

Právě to je podle starosty městské části Vladana Krásného problém. „Vroubenka se živí vysáváním semen stromů. Tomu se snažíme zabránit postřiky. Pravidelně povoláváme deratizátory, aby stříkali jehličnaté stromy, kde ploštice žijí," vysvětlil Krásný.

Problém se každý rok opakuje. Ploštice se po zásahu dřív či později nakonec stejně vrátí. „Když se z keřů přesunou na fasády, jsme v koncích. Postřik by fasádu poškodil," vysvětlil deratizátor František Ratajský. Proti nepříjemnému hmyzu ve Starém Lískovci zasahoval už několikrát.

S vroubenkou v bytech bojují i lidé v brněnských Bohunicích. Tam se ale situace oproti předešlému roku zlepšila. „Loni i na jaře tohoto roku jsme preventivně postříkali stromy v okolí domů. Zdá se, že jsme byli úspěšní. Letos si na výskyt ploštic ještě nikdo nestěžoval," informoval starosta Bohunic Miloš Vrážel.

Hůř jsou na tom v Bystrci. „Ploštice nacházím v kuchyni každý den. Už je ani nepočítám, je jich prostě spousta. Stěžují si i sousedé z okolních ulic," svěřila se Dana Barušková z Bystrce. Postřiky podle místních nikdo hmyz nelikvidoval.

Tamní starosta o problému zatím neví. „Nemám tušení, o jaký hmyz se jedná. A nemám zprávy ani o tom, že by trápil obyvatele Bystrce," překvapilo starostu Vladimíra Vetchého.

Svépomocí nastoupili proti hmyzu i lidé ze sídliště Kamechy na pomezí Bystrce a Žebětína. Tam se minulý týden objevili švábi. „Netuším, kde se tu vzali. Stačí ale, aby si je někdo přivezl v tašce z dovolené a můžou být v celém domě," řekl obyvatel, který si nepřál uvést jméno.

Se sousedy se ze společného fondu složili na deratizátora, který projde dům i sousední dva propojené podzemní garáží. „Na některé sousedy jsme se ale po domovní schůzi nedozvonili. Mám strach, že k nim se deratizér nedozvoní a do měsíce tu máme šváby znovu," povzdechnul si muž.

VERONIKA KRÁTKÁ, ANNA FAJKUSOVÁ