Obchodní dům staví společnost Reko. „Máme platné stavební povolení, takže hurá do práce," uvedl na začátku týdne šéf společnosti Pavel Knapec. Odhadl, že nový supermarket se pro obyvatele Kamech a okolí otevře letos na podzim.

Stavbě obchodního domu musela ustoupit autobusová zastávka U Borovice. Od pondělí na ní už autobusy linek číslo 52 a 54 ani noční rozjezdy číslo 98 nezastavují. „Po jejím zrušení můžeme vyřešit komplikované najíždění z Říčanské do Vejrostovy ulice. Vznikne tam totiž najížděcí pruh," popsal Knapec.

Podle mluvčí brněnského dopravního podniku Lindy Hailichové zastávku nahradí stanice Říčanská. „Autobus k ní přijede z druhé strany. Předtím obslouží zastávky Kamechy, Chvalovka a Kavčí," poznamenala mluvčí.

Lidé, kteří na Kamechách bydlí, nový obchod většinou vítají. „Někde nakupovat musíme. Albert u konečné tramvajové linky číslo jedna je sice celkem blízko, ale na větší nákup pěšky to není. Přejíždět necelý kilometr autem taky není moc efektivní. Obchod má navíc stát na ploše, kde je teď jen neudržovaná vysoká tráva, tak se ani nedá mluvit o úbytku zeleně," řekl například Tomáš Zbořil z Kamech.

Podobný názor má starosta Žebětína Vít Beran. Právě na území jeho městské části supermarket vyroste. „Lidi na Kamechách nemají kromě pár malých obchůdků nic. Větší obchodní dům je potřeba," myslí si starosta.

Někteří další ale obchodní dům v okolí Říčanské ulice nechtějí. „Je mi líto, že přijdeme o zelenou plochu. Je sice neudržovaná, ale má své kouzlo," řekla Radka Koláčková z nedaleké Bystrce. Na louku, kde má obchod stát, totiž lidé často chodí venčit psy nebo tam pořádají táboráky.

Novou prodejnu bude provozovat společnost Ahold. „Ve zmíněné lokalitě pro naše zákazníky připravujeme nový supermarket Albert. Zákazníci se mohou těšit na produkty od regionálních dodavatelů. Úsek pečiva a ovoce a zeleniny bude koncipovaný ve stylu tržiště," uvedla mluvčí firmy Dagmar Krausová.

To se některým obyvatelům sídliště moc nelíbí. „Albertů je v Bystrci plno. Nemám s těmito obchody dobrou zkušenost, uvítal bych radši jinou značku," poznamenal například Martin Horák.

Supermarket už přitom měl na Kamechách stát dávno. Kvůli problémům s potřebnými povoleními se jej místní zatím nedočkali.