VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Chřestfest: kuchaři servírují chřest na sto způsobů

Brno /SOUTĚŽ UVNITŘ/ – Chřest naslano, chřest nasladko, chřest v polévce. Jídla s touto sezónní zeleninou si od pondělí vychutnávají lidé v brněnských restaurací. Odstartoval totiž Chřestfest, který potrvá až do devatenáctého května.

29.4.2013 1 AKTUALIZOVÁNO 29.4.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Attila Racek

Do celorepublikové akce se zapojily dvě brněnské restaurace. Lidé si zdravou pochoutku dají v Ristorante Piazza a v Zahradní restauraci Green. Obě nabízejí tříchodové menu.

Jako hlavní chod v Ristorante Piazza hosté dostanou medailonky z vepřové panenky s fritovaným chřestem. Celé menu stojí 390 korun. V Zahradní restauraci Green kuchař pro návštěvníky připraví candáta pečeného na másle a s blanšírovaným chřestem. Za menu lidé zaplatí 290 Kč. „Tato téměř zapomenutá zelenina znovu vydobývá své místo v české kuchyni," upozornil organizátor Pavel Suchánek.

Pěstování chřestu má velkou tradici v Ivančicích na Brněnsku. „Ivančice bývaly kdysi velkou pěstírnou chřestu. V 19. století chřest Ivančice proslavil stejně jako Plzeň pivo," uvedl organizátor Slavností chřestu Aleš Tureček. Ty v Ivančicích připomínají tradici v polovině května.

Ochutnejte luxusní chuť chřestu
Vítězkou soutěže o dva vouchery na festival Chtřestfest se stala Miroslava Kratochvílová z Brna. Získala tak možnost ve dvojici ochutnat chřestové speciality v restauraci Piazza na brněnském náměstí Svobody. Jako většina z několika desítek tipujících správně odpověděla na otázku, že chřestu se nejčastěji lidově říká špargl.

Výherkyni v nejbližší době kontaktujeme, gratulujeme jí a přejeme dobrou chuť. Ostatním čtenářům redakce děkuje za účast v soutěži a přejeme větší štěstí při dalších soutěžích Brněnského deníku Rovnost.

Více o festivalu si můžete přečíst na serveru www.chrestfest.cz

Autor: Kateřina Foltánková

29.4.2013 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační fotografie.

Jak bude vypadat ještě nenarozené dítě? Vědci pracují na ukazování budoucnosti

Fotbalista Miloš Kratochvíl. Ilustrační foto.

Nováčkovskou euforii zažívala i Zbrojovka. Teď ji chce překazit Olomouci

V dopravním uzlu u zoologické zahrady vzniknou veřejné toalety. Budou zdarma

Brno - Už žádné postavy močící porůznu v okolí, žádné zapáchající koutky, žádní lidé nervózně hledající místo pro úlevu. Frekventovaný dopravní uzel u zoologické zahrady v brněnské Bystrci bude mít veřejné toalety. Navíc zdarma. Potřebné zařízení bude součástí rekonstruované prodejny jízdenek dopravního podniku.

Plovoucímu autu odpadly kusy karoserie. Neckyádu ovládl paddleboard pořadatelek

Brno /VIDEO, REPORTÁŽ/ – Tři, dva, jedna start! Dělejte, makejte!, ozývalo se nad brněnskými Černovicemi v sobotu v poledne. I přes déšť obsypali břeh řeky Svitavy diváci. Mladí, starší i rodiny s dětmi se přišli podívat na letošní ročník Neckyády, která je součástí festivalu Překročme řeku. "Počasí nám letos moc nepřeje, ale je to festival v přírodě, s tím se nedá nic dělat," komentuje organizátor akce Ladislav Kotík.

První burčák je v prodeji. Jak poznat ten pravý? Zákazník nemá šanci, říká vinař

Brno /ANKETA/ - Hrozny už pomalu dozrávají a s blížícím se vinobraním začíná i burčáková sezóna. Zatímco někteří vinaři čekají s výrobou burčáku na začátek září, jiní už prodávají.

Robot zatím zachraňuje plyšáky. V budoucnu může najít uplatnění i v průmyslu

Brno /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ - Učí roboty sbírat plechovky a zachraňovat plyšáky. V budoucnu by tyto chytré stroje mohly najít uplatnění i v průmyslu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení