VYBERTE SI REGION

Hygienici: Ročně zemře na chřipku dva tisíce lidí, nechejte se očkovat

Brno – Nejlepší doba pro očkování proti chřipce? Podle epidemiologů právě teď. „Lidé i lékaři často onemocnění podceňují. U nás je proočkováno asi jen pět procent obyvatel. Přitom se na komplikace spojené s chřipkou i umírá," upozornila v pátek vedoucí protiepidemio­logického oddělení Krajské hygienické stanice v Brně Renata Vaverková. Ročně zemře v České republice na chřipku zhruba dva tisíce lidí.

9.11.2012 2
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: shutterstock.com

Vakcína stojí zhruba 200 až 300 korun. Někteří lidé ji ale mají zdarma. „Jedná se například o lidi starší pětašedesáti let nebo pacienty s některými onemocněními," vysvětlila epidemioložka. Protilátky se vytvoří zhruba do dvou týdnů a účinnost očkování je osmdesát až devadesát procent.

Přeočkování je potřeba každý rok. „Chřipkový virus totiž obměňuje svoji strukturu, proto by očkování nebylo účinné," sdělila Vaverková.

Výskyt onemocnění na jihu Moravy je podle ní zatím nízký. „V dohledně době ani žádná epidemie nehrozí. Většinou se objevuje na přelomu ledna a února a trvá několik týdnů," dodala.

Autor: Jana Vondrová

9.11.2012 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

Online rozhovor: na otázky čtenářů odpoví Stanislav Juránek

Brno – Stanislav Juránek, devětapadesátiletý kandidát za KDU-ČSL do krajského zastupitelstva a také senátu. Vystudoval Lesnickou fakultu Mendelovy univerzity v Brně, sedmnáct let pracoval u Jihomoravských státních lesů.

Vinař: Pár let byl klid. Teď 
se zloději do vinic zase vracejí

Jižní Morava – Vinobraní teprve začíná, přesto na Břeclavsku zaznamenali stejný počet krádeží hroznů jako za celé období loňska. Poslední případ se stal minulý týden v pondělí. Zloději v noci rozstříhali oplocení vinohradu u Moravského Žižkova a sklidili majiteli čtyři tuny hroznů odrůdy Veltlínské zelené. „Škoda je přes osmdesát tisíc korun," informovala břeclavská policejní mluvčí Kamila Haraštová.

Odvrácená tvář potravinových doplňků

Jsou snadno dostupné a slibují úlevu od mnoha obtíží a problémů. Výrobci je prezentují jako „přírodní prostředky" a vzbuzují u klientely falešný pocit neškodnosti a bezpečí. Ve skutečnosti číhá v chabě regulovaných vodách trhu s potravinovými doplňky na konzumenty celá řada nebezpečí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies