Jiný názor mají ale praktičtí lékaři a hygienici. „Očkování doporučuji všem, zejména těm, kteří trpí chronickým onemocněním srdce, cév, dýchacích cest, ledvin nebo cukrovkou, pacientům po odstranění sleziny nebo po transplantaci krvetvorných buněk," sdělil lékař Tomáš Klobas.

Očkování je potřeba podstoupit každý rok znova. „Chřipka každý rok částečně mění genetický materiál, jednou za tři až pět let se mění zásadně – proto je každý rok potřeba nové očkování," vysvětlil Klobas.

Lidé často zaměňují chřipku s běžnou virózou a proto nejdou k lékaři a snaží se nemoc přechodit. „Rozdíl mezi chřipkou a virózou je většinou v délce trvání a intenzitě příznaků," upozornil Klobas. Zatímco viróza trvá několik dní a příznaky nejsou tak intenzivní, chřipka vyřadí člověka zhruba na dva týdny.

Protože se jedná o virové onemocnění, nenasazují lékaři pacientovi antibiotika. „Je vhodné zůstat doma a dál tak nemoc nešířit. Důležitý je klidový režim, přísun vitaminu C, pití teplého čaje s citrónem a medem, užívání běžných léků na suchý nebo vlhký kašel, na bolest například paralen, mít nohy a záda v teple, dostatek tekutin, večer se vypotit, osprchovat, převléct do suchého a usnout," popsal léčbu Klobas.

Dva tisíce mrtvých ročně

Přesná čísla o tom, kolik lidí každý rok chytne chřipku, neexistují. „Praktickými lékaři je toto onemocnění hlášeno až při hromadných výskytech. Navíc zdaleka ne každý nemocný vyhledá lékařskou pomoc," vysvětlila Renata Vaverková z krajské hygienické stanice v Brně.

Chřipkové epidemie se podle Vaverkové objevovaly v posledních letech na přelomu ledna a února a trvaly obvykle čtyři až šest týdnů. „Znamená to, že každý týden je na sto tisíc lidí osmnáct set až dva a půl tisíce nemocných. Do tohoto čísla jsou ale stále započítáni jen ti, kteří přijdou k lékaři. Takže je nutné jej vnímat jako podhodnocené," upozornila Vaverková.

Dodala, že na komplikace spojené s chřipkou zemřou v České republice každoročně asi dva tisíce lidí. „Proto je očkování tak důležité. Naočkovat se ale nechá pouze každý dvacátý," upozornila Vaverková.

Kvůli tomu schválila vláda před několika lety Národní akční plán ke zvýšení proočkovanosti populace proti chřipce. „Neočkovaného totiž chřipka zpravidla velmi nepříjemně překvapí, vyřadí ho z běžného života na týdny a způsobí mnohdy zhoršení jejich stávajících chronických nemocí. Nemluvě o dani nejvyšší, kterou si chřipka umí vybrat také," upozornila Vaverková.

Očkování proti chřipce:

- stojí asi tři až čtyři sta korun, záleží na pojišťovně
- zabrání onemocnění v 70 – 90 % případů
- nejvhodnější dobou pro očkování je říjen a listopad
- některé skupiny mají nárok na očkování proti chřipce zdarma – například důchodci nad 65 let, pacienti po odstranění sleziny nebo po transplantaci krvetvorných buněk či cukrovkáři