Už před devátou hodinou ranní se na cestě nedaleko místa, kde chce soukromý investor zařízení postavit, scházejí jak odpůrci tak zastánci projektu. „Nechápu proč něco takového má na přehradě vzniknout. Zaberete nám nekrásnější kouty pláže hnusnými sloupy. Vždyť neznám nikoho, kdo by měl o podobnou atrakci zájem. Firma zkrachuje a sloupy v přehradě zůstanou na pořád," rozčiluje se například Milena Stodůlková z brněnského Jundrova.

Na místě jsou však i lidé, kteří plán investora podporují. „Chceme se tomuto sportu věnovat a tady není kde. Jezdíme minimálně dvě stě kilometrů daleko. Na jiných nádržích to nikomu nevadí. A to, že by areál časem zkrachoval, nehrozí. Předpokládám, že bude spíše přeplněný. Je tu spousta milovníků tohoto sportu," tvrdí například Ivan Martiš.

To už se ale celá skupina přesouvá k místu, kde má vlek stát. „To snad nemyslíte vážně. Vždyť tady běžně plavou lidi a vy jim seberete alespoň tři sta metrů pláže. Jsem zásadně proti tomuto záměru. Jestli chtějí lyžovat, ať jezdí v zimě na hory, nebo v létě na ledovec," rozčiluje se další z odpůrců vleku Petr Bělský.

Napomohou čištění

Podle Zdeňka Mrštného, který se společností Cable park na projektu spolupracuje, to však není pravda. „Pláž zůstane přístupná. Zázemí areálu bude z velké části přímo na vodní hladině. V místech přístupu k vodě bude hranice vleku minimálně deset metrů od břehu. Blíž povede většinou jen v místech, kde je přehrada kvůli skalnatému břehu nepřístupná. Navíc lyžaři aktivně pomáhají čištění nádrže. Během jízd se do vody dostává několik tun kyslíku, který napomáhá boji se sinicemi," tvrdí Mrštný.

Projekt však nemá podporu ani zastupitelů brněnské městské části Kníničky, na jejichž katastru má vzniknout. „Nelíbí se nám, že zničí jedinou pláž na našem území. O budoucnosti areálu však musí rozhodnout stavební úřad. Ten má nyní šedesát dnů na to, aby prověřil všechny připomínky odpůrců," vysvětluje starosta Kníniček Martin Žák.

Pokud investor získá veškerá povolení, chce téměř sedmisetmetrovou okružní dráhu tvořenou napnutým lanem mezi pěti sloupy zprovoznit už příští rok na jaře.