O směřování strany debatovali jak její členové, tak obyčejní lidé. „Ve všech čtrnácti krajích Česka jsme s nimi mluvili o ekonomice, vzdělání nebo vědě. Celkem se těchto setkání zúčastnilo kolem dvou a půl tisíce lidí,“ uvedl mluvčí občanských demokratů Martin Kupka.

Kromě straníků se na konferenci objeví i několik zahraničních hostů. Bude to například bývalý poradce Margaret Thatcherové John O’Sullivan, stínový ministr pro Evropu Mark Francois nebo bývalý ředitel oddělení pro ekonomické přehledy Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj Val Koromzay. Další zahraniční hosté se zúčastní prostřednictvím videokonference.

Na setkání se chystá většina významných brněnských občanských demokratů. „Určitě mám v plánu tam zajít. Vnímám to jako významný milník na cestě k volbám, možná i jako začátek volební kampaně,“ podotkl starosta brněnské městské části Bohunice a kandidát občanských demokratů na primátora Robert Kotzian.

Představený dokument bude pracovat i s názory, kterými se do jeho přípravy zapojili lidé diskutující na internetových stránkách projektu. „Na dnešní politice mi vadí nedostatečná definice politické odpovědnosti, jejího vymezení, důsledků, míry té odpovědnosti a vymahatelnosti. Pak se žádný politik ani v mezích slušného chování nenamáhá vzdát své funkce a s hanbou odstoupit,“ vyjádřil se v diskuzi například Daniel Růžička.

Některým lidem zase nepřipadají zvolená témata dostatečná. „Chybí mi právnické téma. Právníci by měli vychytat a opravit díry v zákonech, a ne se chlubit tím, kdo je dokáže lépe obejít,“ napsala diskutující, která se podepsala jako Věra.