O tom, že občanští demokraté z Brna-jihu už nechtějí být spojování s Jonášovým jménem, informoval včera předseda tamního sdružení Aleš Musil. „Požádali jsme ho o pozastavení členství. Pokud na internetu vyhledáváte slovo Jonáš, vyběhnou desítky různých historek. Z ničeho ho nepodezřívám, ale bojíme se, že spojení s ním pro nás může mít negativní vliv při nadcházejících komunálních volbách," oznámil Musil.

O konkrétních problémech spojených s Jonášem nemluvil. „Chceme jít do voleb s mladým týmem a ne řešit, že se lidem ve schránkách najednou objeví vystřižený článek o tom, že Jonáš něco někdy udělal," vysvětlil.

Zdroj Rovnosti dobře obeznámený s děním v brněnské ODS tvrdí, že za snahou zbavit se Jonáše stojí něco jiného. „Je to kvůli obvinění, ve kterém mu hrozí několik let vězení," sdělil.

Podle zdrojů blízkých vyšetřování je Jonáš obviněný kvůli vytunelování společnosti Na Panence, která postavila stejnojmenný dům v Líšni. Firma je od roku 2012 v úpadku. Věřitelé po ní žádají desítky milionů korun. Jonáš tam působil jako jednatel od začátku roku 2010 do konce roku 2011.

Místostarosta Jonáš nechtěl obvinění komentovat. „K tomu bych se zatím nevyjadřoval," řekl jen.

Mluvčí krajského státního zastupitelství Hynek Olma sice o konkrétních jménech nemluvil, informace ale částečně potvrdil. „Vedeme trestní řízení s vedením firmy Na Panence. Více informací můžeme podat nejdříve za dva měsíce," nastínil Olma.

Protože škoda, kterou měl Jonáš se spolupracovníky způsobit, přesahuje pět milionů korun, hrozí mu až osm let za mřížemi.

Politicky vytrestaný ovšem má být už dříve. „O pozastavení členství zatím Jonáše jen zdvořile žádáme, vylučovat jej nehodláme. Ale se starostou se chceme domluvit na změně v radě městské části," uvedl Musil.

Jonáš zatím odejít nehodlá. „To jsou nějaké představy pana Musila," uvedl. Starosta městské části a šéf silnější koaliční strany Josef Haluza ze sociální demokracie zatím o politických jednáních moc mluvit nechtěl. „Je to věc občanské demokratické strany. Nebudu se jí plést do vnitrostranických záležitostí," prohlásil. Přesto možnost změnit koaliční smlouvu tak, aby byl Jonáš odvolán z pozice místostarosty, nevyloučil. „Budeme o tom jednat," připustil.