Podle bývalého jihomoravského předsedy strany Milana Venclíka blokují spory práci krajského zastupitelského klubu ODS. „Klub je nefunkční. Rezignoval na krajskou politiku. Pouští do nedůstojných šarvátek, ale neřeší základní koncepční problémy. Podobně to cítí většina řadových členů,“ kritizoval Venclík.

V zastupitelském klubu si jsou podle něj někteří členové rovnější než jiní. „Například mne zastupitelé navrhli do několika komisí. Nebyl z nich žádný prospěch, znamenaly jen práci. Ale předseda Jiří Kadrnka zasáhl a neobsadili mne nikam,“ stěžoval si Venclík.

Přidal se k němu i další z krajských zastupitelů Marek Juha. Rozpory ve straně jsou podle něj vidět i na úrovni měst a obcí. „U nás ve Vranově je ODS rozštěpená. Část je v koalici na radnici, část ne. A netýká se to jenom Vranova. Různé proudy jsou třeba také v Kuřimi. Bohužel platí, že si závidíme úspěchy. A kdo je moc aktivní je třeba jej přibrzdit,“ kritizoval Juha. Ten přišel v komunálních volbách o post starosty Vranova.

Rozdělení strany ve Vranově potvrdila i starostka a předsedkyně místní organizace Kateřina Jetelinová. Komentovat důvody ale nechtěla. „Jeto vnitřní věc, kterou si musíme vyřešit sami. Nebudu se k ní proto vyjadřovat,“ řekla.

V Kuřimi je strana rozdělená už od komunálních voleb v roce 2010. Nespokojení členové tehdy kandidovali na vlastní kandidátce s názvem Občané důvěřujme sobě. A na rozdíl od mateřské strany skončili v opozici. „Věřili, že budou úspěšnější, když budou kandidovat jinde. Ale není to dramatický rozkol, měli k tomu povolení rady,“ zdůraznil předseda sdružení a místostarosta Oldřich Štarha.

Podle politologa Stanislava Balíka se určitá rozdělenost strany na regionální úrovni projevila také v Brně. Tam se zastupitelé po volbách v roce 2010 rozdělili na ty, kteří chtěli pravicovou koalici a na ty, kteří propagovali velkou koalici s ČSSD. „Tam bylo zjevné, že strana názorově jednotná není a nebyla,“ uvedl Balík. Dodal, že v boji o přízeň voličů může podobný rozkol uškodit.

Naopak zastupitelé kraje ale podle něj jednotně působí.

To tvrdí i jihomoravský předseda strany Jiří Kadrnka. „Chápu, že Venclík neví o práci klubu. Nechodí totiž na jeho zasedání. Také pak nehlasuje podle toho, co jsme se v klubu domluvili. Ale podle vlastní dohody se sociálními demokraty. Jeho blízcí spolupracovníci sice na zasedání chodí, ale pak také hlasují s konkurencí. Třeba Juha zvedl ruku pro krajský rozpočet s nímž jsme nesouhlasili,“ řekl Kadrnka.

Hlasy o rozštěpení strany jsou podle něj cíleným útokem právě od Venclíka, kterého před třemi roky nahradil ve funkci. „Je to záškodnická akce s jediným cílem. Poškodit ODS. Ale jižní Morava je jednotná. Dokazuje to sněm z poloviny února, kde jsme sestavovali kandidátku do krajských voleb. Dostala podporu přes devadesát procent delegátů,“ zdůraznil Kadrnka. Připomněl, že Juha i Vanclík na kandidátce chybí.