Pro pozdržení hlasovalo devětatřicet z čtyřiapadesáti přítomných zastupitelů. Pokud ji zastupitelé nakonec odsouhlasí, na prosincovém jednání by měli schválit konkrétní podobu smluv.

V pondělí se proto sejdou všichni brněnští zastupitelé na společné schůzce s firmou Patria finance, která společně s brněnským primátorem Petrem Vokřálem o nákupu akcií s německou firmou vyjednávala. „Zodpovíme informace o této nákupní transakci. Vysvětlíme otázky, které se týkají právně-ekonomických otázek nebo výhodné podmínky nákupu," uvedl primátor. Zastupitelé na mimořádném jednání zasednou příští týden v pátek v osm hodin ráno. Projednají, jestli záměr nákupu akcií odsouhlasí.

Brno už vlastní zhruba čtyřiatřicet procent akcií Brněnských veletrhů. Koupí dalších jednašedesáti by si zajistilo téměř většinu. Město by to mělo vyjít na 255 milionů korun. „Další částí ceny je podřízená půjčka asi 370 milionů korun, kterou musí splatit Veletrhy německému vlastníkovi," řekl už po schválení záměru v brněnské radě primátor Vokřál.

Veletrhy se slevou?

Podle ředitele Brněnských veletrhů Jiřího Kuliše je škoda, že se zastupitelé na odkoupení akcií od německé firmy neshodli. „Nehlasují o konkrétní smlouvě, kterou Brno podepisuje. Jde tedy především o záměr koupi. Pro město je tento obchod velmi výhodný. Majetek původně za dvě miliardy korun kupujeme s výraznou slevou,"poznamenal ředitel Kuliš.

Například bývalý brněnský primátor a opoziční zastupitel Roman Onderka nevidí důvod, aby město získalo jednašedesát procent. „Brnu k nadpoloviční většině stačí celkem jednapadesát procent a to dokoupit procent pouze sedmnáct. Není důvod kupovat tolik akcií. Dále si nejsem jistý, jestli by nebylo výhodnější, kdyby město za pět let koupilo chybějících sedmnáct procent pro nadpoloviční většinu," pozastavil se nad zájmem města Onderka. Další opoziční zastupitelé poznamenali, že Brněnské veletrhy jsou ztrátový podnik a německá firma se jich chce zbavit.

Primátor Vokřál se ale těmto nařčením brání. „Pro město jsou nákupní podmínky dost výhodné. Za pět let bychom 17 procent nakoupili za 400 milionů korun.S německou firmou jsme vyjednali slevu na nákup. Pokud získáme téměř většinu akcií nebudeme mít spory s ostatními akcionáři," poznamenal Vokřál na jednání zastupitelstva.

Ředitel Kuliš vyvrátil, že by Brněnské veletrhy byly ztrátové. „V rezervních fondech máme dostatek peněz. Pokud budeme patřit městu, budeme pracovat ještě lépe," vysvětlil.

Primátor navíc připustil prodej zbytečného majetku v areálu veletrhů. „Vystavování nechceme omezit, navíc chceme areál otevřít lidem. Jednáme například i s hasičským sborem, který by v některé části výstaviště mohl najít zázemí. Chtěli bychom lidem víc otevřít i historickou východní část," zopakoval další využití areálu Vokřál.