Očistu ulic si domlouvají jednotlivé městské části a v těchto dnech se děje na mnoha místech v Brně. O termínech se lidé dozví týden dopředu z přenosných značek na silnicích. Od prvního června jim to může připomenout zdarma i nová aplikace Brněnských komunikací. „Pokud se lidé zaregistrují, vyberou si až dvě místa, o kterých je informujeme. Když se v okruhu tří set metrů od nich budou čistit ulice, informuje je aplikace e-mailem nebo upozorněním na chytrý telefon," vysvětlil vývojář Jaroslav Škrabálek. Jeho tým systém za půl milionu korun připravil.

S možnostmi aplikace seznamují Brněnské komunikace nyní zástupce městských částí, kteří zodpovídají za plnění systému termíny čistění. Firma si slibuje zlepšení komunikace s lidmi. „Chceme čistit ulice, ne odtahovat auta," prohlásil člen představenstva komunikací Filip Leder.

Pokuta za špatné parkování a následná platba odtahu nejsou levné záležitosti. „Pokuta vyjde řidiče na tisíc korun, v případě dokončeného odtažení je to částka 1 920 korun. Za vrácení vozu na původní místo odtahu zaplatí 3 720 korun," vyčíslila mluvčí městské části Brno-střed Denisa Kapitančiková. Podle ní kvůli blokovému čištění ulic odtáhnou v jejich městské části přibližně třináct set aut ročně. Jedné desetině z nich ale uznají odškodnění za neoprávněný odtah.

Jak to funguje:• Zájemce se zaregistruje a vybere si až 2 lokality, o kterých dostane údaje.
• Pokud budou v okruhu 300 metrů od zvoleného místa Brněnské komunikace čistit ulice, dostane e-mail či upozornění na chytrý telefon.
• Provoz začne 1. června.

U nové aplikace si zaregistrovaní lidé mohou vybrat, jak dlouho dopředu si přejí připomenout čištění ulice. „Tohle by se mi docela hodilo. Když mi odtáhli auto, věděl jsem o plánovaném čištění, ale zapomněl jsem na to," řekl Nerada.

Bohunický starosta Antonín Crha možnosti aplikace vítá. „Sami jsme něco podobného chystali a ta aplikace vypadá hezky. Ročně se u nás odtáhne přes stovku vozidel, což je škoda," komentoval Crha.

Do budoucna starosta zmínil další možné využití, které zatím aplikace nenabízí. „Například když se někde kácí strom a vozidlu v blízkosti hrozí poškození, rádi bychom prostřednictvím systému třeba upozornili majitele, aby přeparkoval," dodal Crha.

Městské části mohou informovat obyvatele několika způsoby. V Židenicích se o blokovém čištění ulic lidé dozví ze zpravodaje, webu a facebookového profilu městské části. „Už jsme to vyladili tak, že čistíme vždy rovnoběžné ulice najednou a poté kolmé. Díky tomu mohou lidé dočasně využít parkování tam, kde se nečistí," popsal místostarosta Petr Kunc. Zároveň dodal, že využívají možnosti konkurenční aplikace Čištěníulic.cz.

Za tuto službu musí lidé platit, ale připomínky dostanou i textovou zprávou. „Koupí si tarif například za dvacet korun na rok a my jim zasíláme informace sms zprávou a e-mailem," sdělil jednatel webu Petr Tomášů. Posílání upozornění e-mailem nabízí služba zdarma.

O zavedení upozornění textovou zprávou uvažují do budoucna i Brněnské komunikace. „Službu chceme zdarma a v tuto chvíli není možné zavést zasílání textových zpráv. Stálo by nás to miliony," prohlásil Leder.

JAN ŽLEBEK

LUCIA TUPÁ