Těmito slovy začíná internetová petice Zachraňte Kociánku, kterou začátkem srpna založilo Sdružení rodičů a přátel Centra Kociánka zastupované Kamilou Volejníčkovou a Editou Bartošovou. Ženy se obávají omezování některých služeb, které centrum v Králově poli klientům poskytuje.

Lidé, kteří diskutují pod peticí, se bojí dokonce zrušení celého centra. „Mrzí nás fakt, že aktérky rozšířily mezi lidmi fámu, že se Centrum Kociánka ruší a plánuje se jeho postupná likvidace. Takovéto šíření dezinformací uživatelům a zaměstnancům Centra Kociánka neprospívá," prohlásil ředitel centra Komárek.

Autoři petice se obávají především o budoucnost nejmladších klientů. „Projevuje se snaha přetvořit Kociánku na centrum chráněného bydlení pro dospělé a děti školou povinné do služeb nepřijímat. Takto postupně zanikne mateřská a základní škola," uvedly v petici Volejníčková a Bartošová. Školu však zřizuje Jihomoravský kraj, který o jejím rušení neuvažuje. Hodlá ji naopak dále rozšiřovat. „Od 
prvního září provoz mateřské školy rozšíří třída určená pro děti s autismem," řekl mluvčí Jihomoravského kraje Jiří Klement.

Petice kritizuje rozvojový plán ministerstva práce a sociálních věcí, který má podle Volejníčkové a Bartošové za cíl omezit mimo jiné poskytování rehabilitace a lékařských služeb. „Jediná provozní změna spočívala v tom, že lékařská péče nebude placena z prostředků určených na výkon sociálních služeb, ale z veřejného zdravotního pojištění," sdělila mluvčí ministerstva Miluše Trefancová.

Ministerstvo práce a sociálních věcí rozvojový plán počátkem minulého roku pozastavilo. „Novou verzi plánu chceme ve druhé polovině letošního roku probrat jak se zaměstnanci Centra Kociánka, tak i s klienty a jejich blízkými," dodala Trefancová.

Podle autorů petice vedení rovněž vyvíjí tlak na uzavření zahrady a skleníků. „Stávající vedení Centra Kociánka nikdy o uzavření skleníků a zahrady neuvažovalo. Jako součást služby sociálně terapeutické dílny vznikl na tomto úseku pouze nový projekt farmářské práce. Uživatelé se díky němu naučí novým dovednostem a zvýší tím své uplatnění na trhu práce," informovala mluvčí Centra Kociánka Veronika Pintoflová.

Neshody se týkají také rušení míst v Domovech pro osoby se zdravotním postižením. „Vadí nám, že služby určené pro klienty od tří do čtyřiceti let nabízí současné vedení pouze na dobu určitou. Například u pobytových služeb jsou to pouze tři roky," sdělila Volejníčková.
Podle vedení Kociánky se Domov pro osoby se zdravotním postižením pouze přizpůsobuje zájmu uživatelů. „Za tři roky počet klientů, kteří měli o pobyt zájem, klesl z pětašedesáti na jednačtyřicet. Na dvoulůžkovém pokoji můžeme ubytovat pouze jednu osobu na vozíčku, protože dva vozíky se do něj nevejdou. Ze současných obyvatel je pouze jedna třetina pohyblivá," uvedla vedoucí služby Zdeňka Kornhäuserová.

Do včerejšího odpoledne podepsalo internetovou petici téměř pět set lidí.

MARTIN SLÁVIK