Jih Moravy je proti tomu, aby se v republice konala v roce 2016 olympiáda. Obce se bojí, že na ně zbude ještě méně peněz.

Starostové nejdřív protestovali proti daňové diskriminaci obcí. Teď vystoupili i proti olympijským hrám v České republice.

„My živoříme a tady se chystá bohatá hostina za naše peníze. Je to nehoráznost,“ říká iniciátor protestu a starosta obce Suchá Loz na Zlínsku Petr Gazdík.

K tomu se přidaly i obce z jižní Moravy. Kdyby bylo podle jejich, olympiáda by nebyla. Ukázala to i anketa, ve které Deník Rovnost oslovil tisícovku lidí v celém kraji. Pro je jen čtyřiatřicet procent z oslovených.

Nejvíc skeptické je přitom Znojemsko. Proti obří sportovní akci je tady skoro sedmdesát procent lidí. „Vůbec se tomu nedivím,“ uvedl místostarosta Miroslavi na Znojemsku Roman Volf. „Megalomanské projekty tady byly už v minulosti a už tehdy se ukázalo, že tak malý stát s tak obrovskými rozdíly mezi Prahou a malými obcemi si něco podobného nemůže dovolit,“ myslí si.

Nejvíc lidem vadí, že obří sportoviště, která by se kvůli olympiádě budovala, vzniknou hlavně v Praze. Peníze na jejich opravy ale půjdou i z jejich kapes. „Toto vymysleli lidé v Praze, kteří nevnímají realitu,“ řekl čtyřiatřicetiletý elektrotechnik Otto Bouda ze Znojma. „Bude problém i s využitím sportovišť,“ myslí si Karel Besedniak ze Znojma.

Jediný, kdo podle ankety olympiádu v kraji podporuje, je Břeclavsko. Pro je tady pětapadesát procent z oslovených lidí. Starosta Břeclavi Dymo Piškula si ale myslí, že je to jen náhoda. „Lidé mají totiž málo informací,“ míní Piškula. Starosta Břeclavi stojí také na straně lidí, kteří olympijské hry v zemi odmítají.

„Není přece možné, aby šly největší peníze právě do míst, která jsou v republice nejbohatší a která se rozvíjejí daleko dynamičtěji, než ostatní regiony,“ říká Piškula.

Také starosta Habrovan Radoslav Dvořáček si to myslí. „Malé obce na olympiádě jenom prodělají,“ tvrdí.

Jen samé výhody

Karel Tejkal z Pražské olympijské, která zastupuje Prahu je přesvědčen, že lidé v kraji jsou ovlivněni štvavou kampaní starostů ze Zlínska. „Vzali olympiádu v Praze jako zástupný problém útoku na hlavní město a na omluvu své neschopnosti zvelebovat své obce. To, že Praha kandiduje na pořádání olympijských her nestálo žádnou obec v republice ani korunu a v následujících letech to nikoho ani korunu sát nebude,“ prohlásilTejkal.

„Tomu nevěřím. Výraznou část platí stát. A když náhodou vznikne podnikatelská ztráta, kdo jiný, než vláda ji zaplatí,“ reaguje starosta Hustopečí na Břeclavsku Luboš Kuchynka.

Více v pondělním vydání deníku Rovnost.