„Atmosféra je napjatá. V Brně jsme ztratili osm mandátů. Volby ukázaly, že volič není hloupý a vnímá, jak lidé pracují. Například naši mladí starostové Marek Viskot, Břetislav Štefan a Jiří Ides jasně uspěli, protože mluví s lidmi a pracují správně," sdělil zdroj Brněnského deníku Rovnost dobře obeznámený s děním ve straně.

Podle něj si Onderka ohrožení své pozice ve straně uvědomuje. „Svolal konferenci strany ve městě už na pondělí. Oproti jiným krajům je to tak brzy po volbách ojedinělé. Kryje si záda. Nechtěl nechat prostor opozici ve straně, aby se proti němu vzbouřila," tvrdí.

Očekával vítězství

Onderka podobné spekulace odmítá. „Členové městské organizace musejí mít podle stanov strany minimálně třicet dní před konferencí informaci o jejím konání. Čas i místo schválil městský výkonný výbor už 17. července," uvedl dosavadní primátor.

V dřívějších vyjádřeních připustil, že v Brně očekával vítězství, ale zároveň připomněl, že v dalších velkých městech dopadla ČSSD většinou ještě hůř.

Další ze zdrojů blízkých vedení brněnské sociální demokracie vidí jako nejdůležitější především postoj poslance Jeronýma Tejce. „Má díky svým diplomatickým schopnostem, pozici a pověsti prakticky největší vliv," uvedl.

Zdůraznil přitom, že nelze podceňovat ani přímo Onderku. „Je natolik svébytný, že i když ho bude přesvědčovat přímo Tejc, bude to dost složité. Navíc si všichni uvědomují, kolik toho pro Brno a brněnskou organizaci udělal," řekl sociální demokrat, podle kterého jsou mladí starostové ve straně v dobré pozici, ale nemají výraznější podporu, aby Onderku ohrozili.

Poslanec Tejc nechce před pondělní konferencí situaci v Brně komentovat. „Druhé místo ve volbách je určité zklamání, ale v porovnání s jinými velkými městy je to nadprůměr. Vše zhodnotíme uvnitř strany," podotkl Tejc, který zároveň odmítl, že by se ucházel o vedení brněnské organizace.

Za Onderkou stojí jeho současný náměstek Oliver Pospíšil. „Pro odvolání není důvod. Ani si nemyslím, že by se tu proti němu zmáhalo nějaké silné hnutí. U některých členů spíš může být přání otcem myšlenky," poznamenal Pospíšil.

PETRA HANZLOVÁ

PETR JEŘÁBEK