Konference ČSSD se v pondělí protáhla až do půlnoci. „Onderka měl dlouhý projev, kde rozebral volební výsledek. Ukázal, že umí překročit svůj stín, aby nestál v cestě možné koalici. Poté následovala ještě delší debata různých delegátů konference na jeho podporu, chtěli mu rezignaci z vyjednávacího týmu rozmluvit," popsal místopředseda městského výkonného výboru Oliver Pospíšil.

Ve funkci brněnského předsedy i dalších stranických funkcích Onderka zůstal. „I kdyby se rozhodl rezignovat, bylo by to jen prázdné gesto, protože delegáti by to nepřijali a při nejbližší příležitosti by ho zvolili zpět. Má v sociální demokracii velkou podporu," podotkl Pospíšil.

Potvrdil to zdroj Brněnského deníku Rovnost, který si nepřál uvést jméno. „Všichni sice berou volební výsledek jako zklamání, ale není nikdo, kdo by to chtěl veřejně dávat za vinu Onderkovi. Silné stranické osobnosti jako Pospíšil nebo Jeroným Tejc také stojí za ním," řekl. Právě Tejc a Pospíšil zaujali uvolněná místa ve vyjednávacím týmu poté, co Onderka a Vlastimil Žďárský odstoupili.

Onderka je připravený pracovat jako řadový zastupitel. „V brněnském zastupitelstvu budu i nadále hájit program sociální demokracie a pracovat ve prospěch obyvatel Brna," reagoval na dotaz na své další plány. Pro Českou televizi ještě doplnil, že si v blízké době plánuje pořídit psa, odjet na dovolenou a možná se pustí i do podnikání.

Jednička kandidátky lidovců Klára Liptáková poznamenala, že s podobnou nabídkou měla sociální demokracie přijít dřív. „Kdyby to řekli na začátku minulého týdne, dalo se možná jednat. Ovšem nyní, kdy jsme uzavřeli dohodu o čtyřkoalici a našli programové průniky, by mi přišlo velmi neseriózní rozbíhat jednání o jiné variantě," komentovala.

Lídr ANO Petr Vokřál nebyl tak striktní. „Čtyřkoalici máme podrobně rozpracovanou a nevím, co by se muselo stát, abychom se domluvili s jiným partnerem. Jedinou výhodou spolupráce s ČSSD by bylo, že jde o trojkoalici místo čtyřkoalice," komentoval Vokřál. Spojení ANO, lidovců a ČSSD by v brněnském zastupitelstvu drželo většinu jednatřiceti mandátů.

Onderkovo odstoupení v době, kdy už je čtyřkoalice před podpisem koaliční smlouvy, může působit jako kalkul do budoucna. Straníci mu nebudou moct vyčíst, že on stál ČSSD v cestě k uzavření koalice. Podle politologa z Masarykovy univerzity Lubomíra Kopečka se mu to může hodin například už příští týden, kdy se sejde městská organizace ČSSD a Onderka bude obhajovat pozici šéfa brněnské organizace. „Rezignovat teď nemá pro skládání koalice na radnici už žádný význam," poznamenal Kopeček.