Podle informací Deníku Rovnost Korkešová před patnácti lety zavinila nehodu, při které zranila člověka. „Byla jsem za toto neúmyslné jednání potrestaná a druhý účastník nehody dostal odškodnění," potvrdila Korkešová. Před lety strávila několik měsíců ve vězení, nyní má trestní rejstřík čistý.

Podle lídra magistrátní kandidátky hnutí Ano 2011 a hlavní tváře politického uskupení Petra Vokřála se od roku 2000, kdy soud Korkešovou odsoudil, mnohé změnilo. „Je to stará historie. Od té doby se stala matkou a žije spořádaně. Každému se někdy v životě stane něco, na co není pyšný. V případě Šárky Korkešové navíc jde o událost, která se stala dávno," řekl Vokřál.

Podobně se k problému staví i někteří političtí konkurenti Korkešové. „Nechci se k tomu příliš vyjadřovat, je to její soukromá záležitost," uvedla například místostarostka Černovic Petra Quittová.

Korkešová si myslí, že informaci jen pár týdný před volbami rozšířil člověk, který se snaží před volbami poškodit její hnutí. „Lidé v Černovicích o tomto případu vědí a znají mě. Odmítám politický boj založený na vytahování minulosti, pošpiňování rodiny a zastrašování," poznamenala.

Stejný názor má i obyvatelka Černovic Klára Malíková. „Každý dělá chyby. Paní Korkešová byla potrestaná a není správné, aby jí někdo její provinění pořád připomínal," podotkla žena.

Problémy se zákonem mají někteří zájemci o posty v zastupitelstvech v Brně a okolí i nyní. Jak už Deník Rovnost informoval, na kandidátce židenické České strany sociálně demokratické figuruje současný tamní místostarosta Jiří Nesiba a zastupitel Marián Hnát.

Oba jsou obvinění z manipulace s veřejnými zakázkami na radnici. „Spolustraníci nám natolik důvěřují, že nás na kandidátce potvrdili. Jsem tedy lídr židenické ČSSD a kandidát na starostu," oznámil už dříve Nesiba. Stejně jako on i Hnát veškerá obvinění popírá. Politici se shodují na tom, že se je protikandidáti snaží poškodit.

Odborníci se domnívají, kandidatura Hnáta s Nesibou může ČSSD ublížit. „Podobná aféra by poškodila každou stranu. Brněnská sociální demokracie pravděpodobně nebude výjimka," řekl politolog Lubomír Kopeček z brněnské Masarykovy univerzity.

Starosta Troskotovic Michal Ordoš, který do podzimních komunálních voleb kandiduje za sdružení nezávislých kandidátů s názvem Za trvalý rozvoj, v minulosti několikrát skončil před soudem kvůli podezření ze zpronevěry obecních peněz. „Stíhání vedeme v souvislosti s výkonem veřejné funkce a zneužitím pravomoci," potvrdil mluvčí policistů z Brněnska Bohumil Malášek. Ordoš se do telefonu nechtěl k problému vyjádřit.

Stejně tak na dotazy ohledně svého obvinění nereagoval ani starosta Rojetína na Brněnsku a úředník jihomoravského krajského úřadu Pavel Hubálek. Ten se v říjnu bude snažit získat hlasy voličů pod hlavičkou kandidátky Nezávislí pro Rojetín.

Policisté ho viní z podvodů týkajících se obecních bytů. Hrozí mu až osm let vězení. „Stále zkoumáme podklady, které jsme podezřelému zabavili," informoval mluvčí brněnského městského státního zastupitelství Jan Petrásek.