Osudnou se stala jízda devětadvacetiletého opilce pro památník padlým v Soběšicích na severu Brna. Pomník svou zběsilou jízdou zcela zdemoloval. Radnice nyní chce celé prostranství v okolí památníku upravit a postavit tam nový.

Ten tam rádi uvidí i soběšičtí obyvatelé. „Určitě tam připomínka padlých patří. Když jsem viděl, jak to po nehodě vypadá, dost mě to šokovalo. Řidič musel prorazit i betonové sloupky, které památník chránily,“ řekl například Jan Trna, který v Soběšicích žije.

Radnice Brnaseveru, kde památník stával, ho chce nyní obnovit. „Na místo se ještě musí dostavit soudní znalec, který určí výši škody. Do té doby nemůžeme ani odstranit trosky. Každopádně chceme památník obnovit co nejdřív,“ uvedla vedoucí životního odboru radnice Denisa Olivová.

O další podobě pomníku rozhodnou také obyvatelé Soběšic. „Přihlédneme především k jejich názorům. Musí zvážit, zda tam chtějí postavit kopii starého památníku nebo nějak jeho podobu pozměnit. Plánujeme také celkovou úpravu zeleně v okolí památníku. Vyrostou tam tak například nové nízké stromy. Podobných míst v Soběšicích příliš není, proto chceme zachovat jeho charakter,“ uvedla místostarostka radnice Zuzana Bímová.

Někteří tamní obyvatelé upřednostňují původní podobu památníku. „Stával tu asi deset let. Byl to velmi decentní sloup z lesklé žuly a do místní zástavby se hodil. Ocením, pokud tu vyroste jeho přesná kopie,“ sdělil například Trna.

Řidič pomník zdemoloval minulý týden v noci na sobotu. Celý případ nyní vyšetřují policisté. „Zhruba o půl jedné ráno jsme vyjížděli k případu autonehody v Útěchovské ulici. Řidiče, který ve voze značky Mercedes vyjel ze silnice a zdemoloval pomník, převezli záchranáři se středně těžkým poraněním do bohunické nemocnice. Policisté u něj naměřili více než jeden a půl promile alkoholu,“ uvedla policejní mluvčí Andrea Straková.

Muž je tak podezřelý ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. „Z nemocnice ho už v neděli propustili do domácího léčení. Škodu zatím odhadujeme na sto sedmdesát tisíc korun. Podezřelého nyní vyšetřujeme na svobodě. Tvrdí ale, že si na nic nepamatuje,“ uvedla mluvčí.

Radnice také bude po viníkovy nehody požadovat uhrazení škody. Tu zaplatí jeho pojišťovna. „Vzhledem k tomu, že řídil pod vlivem alkoholu, bude po něm konečnou částku vymáhat,“ uvedl finanční expert ze společnosti Partners Jan Novák.

Památník stál mezi Útěhovskou a Zeiberlichovou ulicí od roku 2001 a připomínal oběti druhé světové války z řad soběšických občanů.