Noví krajští zastupitelé se poprvé sešli na konci listopadu, kdy zvolili i vedení výborů a komisí. „Drtivou většinu míst si rozdělily koaliční strany. A těmi myslím ČSSD, KDU-ČSL a KSČM. Nám opozičním zůstal jen jediný předseda komise, což nám dává jen minimální možnost se do dění v kraji zapojit," upozornil zastupitel za občanskou demokracii Jiří Crha.

O nepřiznané trojkoalici mluví i zastupitel za Starosty, kteří kandidovali společně s TOP 09, Drago Sukalovský. „Tři nejsilnější strany se dohodly a fungují ve společné koalici. O tom není sporu. Ale volby tak prostě dopadly, tak se těžko můžeme zlobit, že nás přehlížejí," uznává Sukalovský.

Krajský náměstek za ČSSD Zdeněk Pavlík komunisty za třetí koaliční stranu nepovažuje. „Ze své pozice s nimi nic neprojednávám. Ale není možné je z krajských záležitostí vynechat, protože ve volbách přeci jen získali šestadvacet mandátů," komentoval Pavlík.

Podle politologa Stanislava Balíka není spolupráce současné koalice s komunisty nijak překvapivá. „Už v minulém volebním období se chovali jako umírněná opozice a neútočili na vedení kraje. Jejich postoj je dán i jejich lídrem Vojtěchem Adamem, který se vždy prezentuje jako nezávislý kandidát za KSČM. Umí se dohodnout," řekl Balík.

Doplnil, že rozdělení křesel předsedů komisí a výborů podporuje názor, že mezi třemi nejsilnějšími stranami v zastupitelstvu panuje úzká spolupráce. Komunisté totiž, ač jsou oficiálně opoziční stranou, mají o jednoho předsedu výboru více než lidovci. „Při rozdělování těchto postů jsou obvykle spíše zvýhodňovány koaliční strany. Tady to podporuje tvrzení o neoficiální spolupráci KSČM s koalicí," dodal politolog.

Adam o trojkoalici nemluví. Současné rozložení sil na kraji bere jako možnost pracovat pro region. „Dostali jsme příležitost a je dobré ji využít," sdělil Adam.

Lidovci jakákoli tvrzení o spolupráci s komunisty odmítají. „KDU-ČSL v životě v žádné koalici, která bude obsahovat komunisty nebude. Máme i v koaliční smlouvě, že nás sociální demokraté v zastupitelstvu nebudou přehlasovávat s jinými stranami. Jakmile by komunisté měli jít do hry, my u toho nebudeme," sdělil lidovecký zastupitel David Macek.

Hejtman Michal Hašek je po čtvrt roce s prací zastupitelstva spokojený. „Za nejvýznamnější úspěch považuji uzavření dlouhodobých smluv všech krajských nemocnic se zdravotními pojišťovnami, schválení rozpočtu na rok 2013 opět podporujícího vědu a investice do zdravotnictví, sociálních služeb, školství či dopravy. Za významné považuji i zpracování zadání nových zásad územního rozvoje kraje, které budeme projednávat už tento týden v zastupitelstvu," poznamenal hejtman.

Ocenil, že na rozdíl od jiných krajů se jižní Moravě protesty proti novému vedení kraje vyhnuly. „Koalice funguje zcela standardně, bez protestů veřejnosti nebo skandálů s bývalými spolupracovníky Státní bezpečnosti," doplnil.

Podle Adama se skandály jižní Moravě vyhnuly proto, že s StB neměl nikdo ze zastupitelů nic společného. „Je možné, že kdybychom byli v radě, část veřejnosti by protestovala. V současném zastupitelstvu ale až tak zásadní pozice nemáme, aby to někoho nutilo veřejně vystupovat," dodal.