Na chybné zakázky, které audit odhalil, upozornil v pondělí současný opoziční zastupitel za TOP 09 a bývalý místostarosta Králova Pole Daniel Valenta. „Za mého loňského působení na radnici jsme zadali vypracování nezávislého auditu, který měl objasnit přidělování určitých zakázek. Na některé chyby upozornilo už loňské vyšetřování brněnského magistrátu. Nyní auditoři odhalili další nedostatky,“ sdělil Valenta.

Podle něj královopolská radnice například zaplatila necelých dvacet milionů korun za výměnu oken ve dvanácti bytových domech. „Podle auditora však mohly práce stát jen necelých dvanáct milionů. Radnice tak zaplatila o téměř osm milionů korun víc, než musela,“ upozornil Valenta.

Radnice podle něj zakázky zadávala stále stejným spřáteleným firmám. „Lidé, kteří se na tomto mrhání veřejných peněz podíleli, sedí nyní opět v zastupitelstvu,“ uvedl Valenta. Upozornil tak na to, že po loňské změně sedí ve vedení městské části společně ODS a ČSSD stejně jako v minulém volebním období.

Vše dořeší policie

Místostarostka Králova Pole za Občanskou demokratickou stranu Andrea Pazderová výsledky auditu nechce komentovat. „Rada městské části pověřila tajemníka radnice, aby postup při vypisování zakázek prověřil. Ten se obrátil na policii, která situaci nyní prošetřuje. S dalším postupem počkáme až na výsledek vyšetřování,“ sdělila Pazderová.

Podle ní už v současné době k podobným chybám dojít nemůže. „Naopak díky novému zveřejňování zakázek se nám daří při některých investičních akcích výrazně ušetřit. Například přestavba mateřské školy Rybníček stála zhruba o pět milionů méně, než jsme původně počítali,“ sdělila místostarostka.

Způsob přidělování zakázek kritizuje opozice i v dalších městských částech. Židenický zastupitel za TOP 09 Jan Hlobil v pondělí podal podnět na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže kvůli diskriminačním požadavkům při výběrovém řízení na firmu, která má v Židenicích udržovat zeleň a komunikace. „Zadání zakázky za čtyřicet milionů korun zavání tím, že je ušitá na míru jedné společnosti. V podmínkách je řada nesmyslných požadavků. Například délka požadované praxe u zaměstnanců společnosti nebo požadavek na to, že firma musí mít vlastního arboristu. Přitom žádné arboristické práce nebude mít na starosti,“ sdělil Hlobil.

Místostarosta Židenic sociální demokrat Jiří Nesiba jeho výtky odmítá. „Jsem rád, že antimonopolní úřad výběrové řízení prověří. TOP 09 tímto způsobem kritizuje už asi čtvrtou zakázku, ale nikdo zatím na žádné pochybení nepřišel. Soutěž pro nás připravila specializovaná firma tak, aby byla co nejvíce transparentní,“ sdělil Nesiba.