Opozice se pustila do nové koalice už kvůli jejím prvním krokům. Podle nové koalice se naopak minulí představitelé radnice snaží práci svých nástupců co nejvíce ztížit.

Zastupitel za sociální demokracii Jindřich Zechmeister v pondělí kritizoval to, že předseda kontrolního výboru je nově neuvolněný. Nevykonává tedy svoji funkci jako zaměstnání, ale spíše jen jako vedlejší úvazek. „Koalice omezila kontrolní funkci zastupitelstva. Výbor má kontrolovat plnění usnesení zastupitelstva, rady i dodržování právních předpisů. Jeho předseda obstarává podklady, připravuje materiály a sbírá podněty občanů. Vše to teď bude dělat ve svém volném čase," upozornil Zechmeister.

Zdůraznil přitom, že jako neuvolněný politik nebude mít nový předseda čas na setkávání s občany, kterým má pomáhat.

Nový předseda Bohumil Straka z TOP 09, kterého se kritika týká, přitom zastává podobný názor. „Předseda je podle zákona o obcích jakýmsi tribunem lidu. Když se člověk nedovolá na radnici, měl by se pokusit mu pomoci. Neříkám, že to nelze dělat i jako neuvolněný. Ale uvědomuji si, že člověk s vlastní prací bude mít aktivitu ve funkci omezenou," řekl Straka. Dodal, že očekává náročnou práci i proto, že na sebe budou vzájemně útočit stará a nová koalice.

Podle nového starosty Martina Landy z Žít Brno ovšem Straka už v povolebních vyjednáváních s neuvolněnou pozicí předsedy kontrolního výboru souhlasil. „Věc se dá také vykládat naopak. Pokud je předseda závislý na platu od radnice, může se bát vymezovat proti svému chlebodárci," podotkl Landa.

Zastupitel za zelené Martin Ander je přesvědčený, že funkce být uvolněná nemusí. „Objem práce neodpovídá plnému úvazku. Argument, že se nemůže předseda setkávat s lidmi, je absurdní. Lidé přeci také chodí do práce a až po ní mají čas," řekl Ander.

Kontrolní výbor se má už tento týden sejít. „Chci vyřešit, co dělat s porušením zákona o obcích. Na ustavujícím zastupitelstvu totiž nikdo nepořizoval a neověřoval zápis," upozornil Straka. O problému Rovnost už informovala.

Nová koalice obviňuje navíc své předchůdce z toho, že dělají naschvály. Bývalý starosta Libor Šťástka například den před zastupitelstvem přijal rezignaci tajemníka Stanislava Pšeji. A nikomu o tom neřekl. „Pokud někdo tvrdí, že vede úřad v nejlepším zájmu voličů, snaží se zajistit kontinuitu a nabídnout pomoc. Zaráží mne, že je to naopak," řekl starosta Landa. Jeho předchůdce Šťástka vidí situaci jinak. „Byli jsme domluvení, že všechnu agendu předám Landovi po ustavujícím zastupitelstvu. Do kanceláře ale nepřišel, dal přednost večírku," tvrdí Šťástka.

Podobně ostré spory mezi koalicí a opozicí hned na začátku období nejsou podle politologa Michala Pinka obvyklé. „Uvidíme, jak to bude fungovat dál. Nedivil bych se, kdyby stejně," řekl Pink.