Anketu vyplnily elektronicky nebo přímo v knihovně dva tisíce lidí. „Považujeme to za dobrý výsledek," sdělila vedoucí Útvaru managementu a služeb knihovnám Hana Vacková. Celkem má knihovna zhruba čtyřicet tisíc čtenářů. „Ale deset tisíc z nich jsou děti, které se ankety neúčastnily," poznamenala Vacková.

Knihovníky například zajímalo, jak jsou Brňané spokojení s otevírací dobou. Přibližně sedmdesát procent z nich si myslí, že je přiměřená. Dvacet procent návštěvníků soudí, že je krátká. I důchodkyni Věře Karáskové by se líbilo, kdyby bylo déle otevřeno. „Vnučka pracuje od rána do večera a knihy si musí chodit půjčovat v sobotu. Kdyby bylo ve všední dny otevřeno alespoň do sedmi do večera, tak by to zaměstnaní lidé určitě ocenili," myslí si.

Většinu odpovědí však ještě musí zaměstnanci vyhodnotit. „Komentáře k podnětům od čtenářů budeme postupně zveřejňovat na internetu," uvedla Vacková.

Lidem by se například líbilo rozšíření knihovního fondu. Projevili zájem o cizojazyčné knihy, komiksové příběhy nebo japonské komiksy manga. „Pečlivě musíme vše zvážit. Například některé odborné knihy patří spíš do Moravské zemské knihovny než k nám," poznamenala Vacková.

I přes léto pokračuje v knihovně velká rekonstrukce, která začala loni v listopadu. Nedávno se dokonce lidé vůbec nedostali k regálům s knihami. Vypůjčovat si mohli jen knihy, které vrátili jiní čtenáři. „Teď už jsou zase všechny služby v provozu," řekla Vacková. Pokud však návštěvníci chtějí na toaletu, musí využít mobilní záchody v průjezdu knihovny.

Nově bude v celé budově wifi připojení na internet. Dosud bylo jen na ochozech. Zamlouvá se to třeba Janu Sedláčkovi. „Nejsem sice čtenářem, ale občas si jdu do knihovny sednout, když čekám na kamarády. Posílení wifi je určitě správný krok, při čekání si často prohlížím v mobilu internetové stránky," řekl Sedláček.

Žádná část rekonstrukce ještě není úplně hotová. „V dětské klubovně je už nová vzduchotechnika, ale místnost zatím není zařízená," uvedla příklad Vacková. Knihovna v novém měla otevřít už po podzimu. Stavba se však protáhne až do příštího roku. Hotovo má být v lednu. „Práce zdrželo papírování ohledně výběrových řízení," informovala Vacková.

S otevřením zrekonstruované knihovny bude nejspíš spojené i rozšíření otevírací doby. Na některých pobočkách po Brně má knihovna otevřeno déle už od ledna.

Vyhovují vám služby Knihovny Jiřího Mahena v Brně?