„Zdevastovaná funkcionalistická stavba získá zevnitř i zvenčí podobu, jakou měla podle fotografií při svém otevření ve třicátých letech," uvedl předseda Židovské obce Brno Jáchym Kanarek.

Moderní podobu bude mít sedm opon a pokrývek, který navrhl americký umělec Mark Podwal. Už za dva týdny přicestuje ze zámoří první synagogální opona. „Bude krýt svatostánek, ve kterém jsou uloženy posvátné svitky Tóry," popsal Kanarek. Na nové textilie se skládali členové obce a vybrali mezi sebou přes dvě stě tisíc korun.

Na odborníky čeká kompletní obnova interiéru. Za protektorátu totiž bylo v budově skladiště a původní nábytek se nedochoval. Po válce židé stavbu znovu vysvětili a začali používat. „Tehdy tam svezli vybavení z jiných synagog, které však vůbec neodpovídalo původnímu funkcionalistickému stylu," upozornil Kanarek.

To se nyní změní. Řemeslníci vyrobí repliky lavic a kovových lustrů. „Nevíme ale přesně z jakých materiálů bylo vybavení vyrobeno," poznamenal autor architektonického projektu Petr Bureš. Odborníci také zrenovují dřevěné podlahy na galerii žen a malé modlitebně.

Opravenou synagogu doplní i nové svitky Tóry, ze kterých se čte při bohoslužbě. „Při opravách také odborníci zjistili, že stropy v synagoze měly původně světle modrou barvu. Tuto barevnost jsme při nové výmalbě zachovali," sdělil Bureš.

Rekonstrukce interiéru stojí pět milionů korun a organizace získala peníze z grantu Evropského hospodářského prostoru a norských fondů. „Vše bude hotovo příští rok v dubnu," popsal Kanarek.

Loni řemeslníci vyměnili a zateplili střechu a odvlhčili zdi. Také zrenovovali fasádu, postavili nové toalety a přestavěli dvůr. „Vztyčili i moderně řešený přístřešek suka," řekl Kanarek.

V přístřešku pobývají židé o svátku Sukot. Podle tradice v něm společně jí a spí. Stará suka ale byla malá a všichni zájemci se do ní nevešli.

Výměnu potřebovaly i inženýrské sítě. Na tyto opravy přispěla Evropská unie pěti miliony korun.

Brněnská synagoga je jediným dosud fungujícím židovským funkcionalistickým svatostánkem na Moravě a ve Slezsku. Po dobu oprav se židé k obřadům schází v sídle obce na třídě Kapitána Jaroše v Brně. Funkcionalistickou stavbu navrhl Otto Eisler. „V zemi byly jen dvě další funkcionalistické synagogy a to na pražském Smíchově a ve Velvarech na Kladensku," uvedl architekt Jaroslav Klenovský, který se specializuje na židovské památky. V žádné z těchto budov se už židé neschází.

Synagoga v ulici Skořepka je jedinou ze čtyř brněnských synagog, které se dochovaly. „Další stály na rohu ulic Přízová a Spálená, na místě dnešní Úrazové nemocnice a v Křenové ulici," vyjmenoval Klenovský.

KATEŘINA FOLTÁNKOVÁ
HANA FLORIANOVÁ