VYBERTE SI REGION

Opravy domů v Novém Lískovci ušetří peníze za teplo

Nový Lískovec – Až sedmdesát procent peněz, které utrácejí za teplo, mohou v budoucnosti ušetřit lidé v brněnské městské části Nový Lískovec. Slibují to představitelé tamní radnice, kteří chystají druhou etapu zateplování obecních domů.

2.3.2010
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Jiří Sejkora

„Do konce letošního roku chceme zateplit pět domů. Tedy čtyři sta padesát bytů. Lidé se tam mohou těšit na úspory v rozmezí od šedesáti do sedmdesáti procent,“ přislíbila starostka městské části Jana Drápalová.

Podle ní tím regenerace paneláků v Novém Lískovci za osmdesát milionů korun končí. Zbývajících deset obecních domů totiž nechali představitelé městské části opravit už před devíti lety.

I při této první etapě se snažili především o zamezení úniku energií. „Na rekonstrukci panelových domů v Novém Lískovci se podíleli odborníci z univerzit i nevládních organizací a také kvalitní projekční kanceláře. Právě proto je to jedna z nejlépe uskutečněných regenerací v České republice,“ nešetřil chválou ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Štěpánek.

Podle starostky Drápalové se však Nový Lískovec nechce soustředit jen na zateplování. „Domy čeká celková modernizace. Obyvatelé se proto mohou těšit například na výměnu oken a třeba také na nové lodžie,“ řekla Drápalová.

Dodala, že při současných opravách myslí představitelé radnice i na budoucnost. „Úpravy umožní převést domy v budoucnu do pasivního standardu. Mohou pak dostat například sluneční ohřívače vody a šetřit ještě více,“ uvedla starostka.

Autor: Petr Jeřábek

Místo události:
2.3.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Ideální teplota pro výrobu čokolády? Patnáct až dvacet stupňů

Kuřim /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Žena v bílém oblečení s čepicí na hlavě obsluhuje stroj, ve kterém se čokoláda nahřívá, aby se z pevných kuliček stala tekutina pro nalévání do forem. K přístroji si musí vylézt na štafle, odkud kousky belgické čokolády sype dovnitř. Hmota se musí neustále míchat. Další zaměstnankyně obsluhuje stroj s mnoha tryskami, ze kterých neustále v intervalech asi třiceti sekund vytéká čokoláda. Umisťuje pod ně formy a poté dává na váhu. Ve formě je podle velikosti vždy několik stejných tvarů. Třeba stromky se vyrábí po dvou, zato malá autíčka po patnácti. Výrobě čokolád ve firmě Fikar se věnuje další díl seriálu Rovnosti nazvaného Za zavřenými dveřmi.

AKTUALIZOVÁNO

Doprava na Zvonařce zkolabovala. Autobusy se opožďovaly i o hodinu

Brno – I desítky minut v kolonách. S takovým zdržením museli počítat řidiči, kteří ve středu odpoledne projížděli ulicemi Zvonařka a Plotní. Kvůli vážné dopravní nehodě a jejímu následnému vyšetřování doprava v ulicích zkolabovala. Auta, autobusy i tramvaje linky 12 uvízly v kolonách. Situace se zlepšila až před půl sedmou hodinou večer.

Z okolí hlavního nádraží mizí zápach moči, žvýkačky a nedopalky

Brno – Stovky nedopalků a žvýkaček, které ještě minulý týden zdobily okolí hlavního vlakového nádraží v Brně, mizí. Město a městská část od prvního prosince spustily nový systém nepřetržitého úklidu. Ve středu jej politici kontrolovali.Podle Iva Rubeše ze společnosti Ave cz odpadové hospodářství je na úklidu nejtěžší hlavně množství odpadu. „Na takových místech totiž jen přibývá, nemůže se přestat ani na chvíli," sdělil.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies