Dělníci například opraví za třináct milionů školy v Brně-severu. „Chceme toho stihnout opravdu hodně, problémy jsou ale s tím, jak a kdy přijdou peníze z města. Jestliže to bude patnáctého června, jak očekáváme, rychle schválíme rozpočet, vypíšeme výběrová řízení. I pak si ale nejsem jistý, že vše stihneme přes prázdniny," připustil tamní starosta Martin Maleček.

Prázdniny tak dětem sice nezačnou dřív, ale dost možná skončí později. „Provoz škol se budeme snažit co nejméně omezit. Například na základní škole na náměstí Republiky musíme ale dát do pořádku celou kotelnu a topení za devět milionů," doplnil starosta.

Zpoždění už teď hrozí i na Masarykově základní škole v ulici Kamenačky. „Dokončujeme stavbu hřiště, podle harmonogramu by mělo být hotové prvního září. Zatím to tak ale nevypadá. Dalších patnáct dnů navíc zabere kolaudace. Rozvrh školy se sestavuje podle tělesné výchovy. Dosud děti musely cvičit jinde. Jak to bude s tělocvikem od září, zatím vůbec nevím," nastínil ředitel školy Jiří Šebela.

Možné opoždění výuky dělá vrásky na čele i některým rodičům. „Nastal by nám problém s hlídáním dětí. Jejich prarodiče, stejně jako my, půjdou do práce a další dovolenou už nemáme," obává se třeba Jana Hrabovská.

Opravy určitě přesáhnou do začátku příštího školního roku ve Starém Lískovci, narušení výuky však podle starosty Vladana Krásného nehrozí. „Půjde převážně o rekonstrukci plotů a podobně. Většinu ostatních prací jsme naplánovali na prázdniny," sdělil Krásný. Městská část vyčlenila například téměř šest a půl milionu korun na opravy hygienického zázemí v mateřských školách v Bosonožské a Oderské ulici nebo v ulici Kosmonautů.

Narušení výuky nemine ani některé brněnské školky. „Chceme opravit mateřinku v ulici Neklež a v Hochmanově ulici. Tam musíme bohužel začít už v polovině června. Jde o sídlištní školky, takže nás rekonstrukce vyjde o něco levněji než zařízení ve staré zástavbě. Za prázdninové opravy dáme letos zhruba deset milionů korun," vyčíslil starosta brněnské Líšně Břetislav Štefan.