„Věděli jsme, že při rekonstrukci parku můžeme na něco zajímavého narazit," uvedl Aleš Navrátil z archeologického oddělení Muzea města Brna, který na vykopávky dohlížel.

Původní projekt se zbytky opevnění z období baroka nepočítal. Když se ale objevily na více místech, město se je rozhodlo do projektu začlenit.

Například u severozápadního bastionu nechalo dostavět zídku, která v plánu původně vůbec nebyla. „Myslím, že jsme se s neočekávanými nálezy vypořádali dobře a výsledek jde vidět," podotkl první náměstek primátora Robert Kotzian.

Severozápadní část parku se tak po dvou letech úprav dočkala své konečné podoby. Zahrada pod severními hradbami nad Údolní a Gorazdovou ulicí dostala dlážděné chodníky, přes sto nově vysazených stromů, tisíce keřů a trvalek. „Místy velmi prudký svah jsme tkaninami zabezpečili proti sesuvu půdy. Celá tato část parku byla velmi zanedbaná," řekla správkyně parku Kateřina Novotná.

Podle ní zůstává největším lákadlem severní části hradního bastionu vyhlídkový altán Gloriet. „Vždy ho vyhledávaly svatební agentury, které nabízely obřad právě v altánu. Po úpravách okolí je ale Gloriet ještě krásnější," zdůraznila Novotná.

Změny v severozápadní části parku byly součástí poslední etapy jeho revitalizace. Od roku 1995 zahrada pod Špilberkem postupně získávala svou nynější podobu. Na projekt přispěly Evropské fondy i město. Třetí etapa rekonstrukce, která začala na podzim roku 2010, vyšla téměř na osmdesát milionů korun.

ZUZANA HOLUBOVÁ