1. BITVA O BRNO

Kdy: sobota od 14.00

Kde: Army park Ořechov

Za kolik: 130/70 korun

Už podvacáté zhlédnou v sobotu diváci v Army parku v Ořechově na Brněnsku bitvu o osvobození Brna mezi německými a sovětskými vojáky. Tentokrát však naposledy. „Další bitvy už budeme předvádět jinde. Stěhujeme se do nedalekých Dolních Kounic," řekl hlavní organizátor Dan Urbánek. Stejně jako loni na návštěvníky v sobotu čeká jedna z bitev sedmidenního dobývání Brna Rudou armádou, ale taky přehlídka historické techniky nebo vojáci v dobových uniformách. Areál bude pro diváky otevřený už od desíti hodin dopoledne. Hlavní bojová ukázka bude ve dvě hodiny odpoledne.

2. PŘEHLÍDKA HISTORICKÝCH AUT

Kdy: sobota a neděle 9.00–17.00

Kde: kasárna Řečkovice

Za kolik: 20 korun

Historické automobily si zájemci prohlédnou v bývalých kasárnách v brněnských Řečkovicích. Představí se popelářský vůz přezdívaný oranžový bobr nebo autobus Tatra 
z roku 1937. Historickou i moderní techniku přivezou také hasiči. „Ukážeme návštěvníkům, jak správně postupovat při vznícení oleje na sporáku nebo jak používat hasicí přístroje," nastínila mluvčí jihomoravských hasičů Pavla Pražáková.

3. KLOBOUKOVÉ SETKÁNÍ

Kdy: neděle od 14.00

Kde: Denisovy sady, Brno

Za kolik: charitativní akce

Módní přehlídkou v Denisových sadech přivítá jaro v neděli odpoledne Kloboukový klub Brno. „Na programu je koncert skupiny Louis Armstrong revival a představení floristických klobouků ze Střední zahradnické školy Rajhrad," podotkla za organizátory Radka Chabičovská. Dodala, že akce je charitativní a výtěžek půjde na podporu léčby onkologických onemocnění.

4. POCHOD Z NEDVĚDICE

Kdy: sobota od 6.00

Kde: sokolovna Nedvědice

Za kolik: 20 korun

Třiačtyřicátý ročník jarního pochodu Za krásami okolí Nedvědice zahájí v sobotu v šest hodin ráno turisté před místní sokolovnou. „Pro pěší jsme připravili šest různých tras v délce pět až padesát kilometrů. Cyklisté mohou absolvovat trasu dlouhou padesát a dvaatřicet kilometrů," uvedl vedoucí pochodu Petr Vejrosta z nedvědického odboru Klubu českých turistů. Loni se účastnilo rekordních 951 turistů.

5. VÍTÁNÍ PTAČÍHO ZPĚVU

Kdy: sobota od 7.30

Kde: Otevřená zahrada

Za kolik: zdarma

Ornitolog Tomáš Růžička v sobotu ráno provede zájemce po okolí Otevřené zahrady pod hradem Špilberk. Park je podle něj ptačí oáza ve městě. „Můžeme uslyšet třeba sedmihláska, který napodobuje hlasy jiných ptáků. Určitě se seznámíme se zpěvem budníčka menšího a je dost možné, že nám svůj tok předvede holub hřivnáč tak jako loni, kdy na Vítání ptačího zpěvu přišlo asi padesát milovníků ptáků," zve na čtvrtý ročník akce Růžička.