VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nejlepší hospodyně zabodovala se šátečky

BRNO - Symbolem brněnské městské částí Ořešín nemůže být nic jiného než vlašský ořech.

18.6.2007
SDÍLEJ:

Marie Rezová.Foto: DENÍK/Petr Preclík

Ořešáky tu také rostou téměř v každé zahradě. Místní hospodyňky si proto musí umět s ořechy dobře poradit. Nejlépe to s nimi v kuchyni umí Marie Rezová. V sobotu o tom přesvědčila své sousedy, když upekla šátečky naplněné ořechovou nádivkou a vyhrála soutěž Ořešínský ořech. Tu pořádal Ořešín v rámci svých letních slavností.

„Vůbec jsem nečekala že vyhraji. Vždyť tam byly i takové výborné krémové rolády. Lepší kousky. Moje šátečky jsou úplně obyčejné, navíc jsem do nich zapomněla dát citronovou kůru,“ nechtěla o chvále na své kuchařské umění ani slyšet šestasedmdesátiletá důchodkyně. Drobné šátečky udělala podle starého rodinného receptu, který získala ještě před svatbou. Pekla je ráno před soutěží, tak aby zákusky byly čerstvé.

„Byla to piplačka. Vykrojit z těsta malý čtverec, dát na něj nádivku, ohnout a potřít žloutkem. Pro rodinu je dělám často, ale větší a lepší jsou aspoň den odležené,“ tvrdí Rezová. Odpoledne, ještě před vyhlášením soutěže, se navíc pustila do bábovky, do které přimíchala zbytek ořechové náplně. Ořechy do nádivky rostou Marii Rezové v sadě za domem. Říká, že největší práci dá ořechy vyloupat.

„Máme vlastní ořechy, které loupu většinou v zimě, po večerech u televize,“ usmívá se žena. Aby byla nádivka vynikající, nesmí podle nejlepší ořešínské hospodyně kuchařka zapomenout na tři přísady: med, citronovou kůru a skořici. Marie Rezová vaří ráda, ale omezují ji diety. „Mám cukrovku a dnu a navíc vařím jen sobě. Rodina má ale stejně nejradši normální kynutou buchtu s ovocem a drobenkou. Špatně se podle ní vařilo jen za války.

„Naštěstí jsme měli zahradu a pole a také, vždy načerno, nějakou drůbež nebo pašíčka,“ vzpomíná. Podle loňské vítězky Ořešínského ořechu Táni Debrecínové, která v sobotu s ořechovými řezy s karamelovou pěnou obsadila druhé místo, se ze vzorků na ochutnání jen zaprášilo hlavně po ořechových řezech s ananasem.

„Tipovala bych, že vyhrají,“ tvrdila před vyhlášením výsledků. Příští rok chtějí pořadatelé z Ořešína vyhlásit soutěž o nejlepší slané jídlo z ořechů. Marie Rezová má o receptu jasno. „Udělám takové malé kousky, vespod pizzové těsto, na tom třeba krém z třené nivy a ozdobím to vlašským ořechem.“

18.6.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
16

VIDEO: Na Moravě se hnuly ledy. Přehnaly se přes jez a zamířily k Dunaji

Michal Škoda patří mezi největší opory brněnské Zbrojovky.
EXKLUZIVNĚ / AKTUALIZOVÁNO
1

Odejde, nebo zůstane? Brněnského útočníka Škodu nově lanaří čínský klub

Zloděj spícímu podnapilému muži prohledával kapsy i batoh. Zachytily ho kamery

Brno /VIDEO/ – Na kamerový systém na brněnském hlavním nádraží doplatil dvaadvacetiletý mladík, který se v noci na středu rozhodl okrást podnapilého muže, který spal na lavičce. „Prohledával mu kapsy u bundy, u kalhot, a posléze i jeho batoh. Strážníci se od začátku na jeho chování zaměřili a vše nahráli," uvedl mluvčí brněnské městské policie Jakub Ghanem.

DOTYK.CZ

Chyťte doktora! Nemocnice kupují lékaře už během studia

Více než třetina špitálů láká adepty medicíny na štědrá stipendia, vyplývá z ankety regionálních redakcí Deníku. Další nemocnice to plánují.

AKTUALIZOVÁNO

Muž se dotkl tyčí vedení na železniční trati. Na místě zemřel

Břeclavsko – Tragické následky měl ve čtvrtek pro muže kontakt s vedením na železniční trati mezi Podivínem a Ladnou na Břeclavsku. Policii o tom informoval dozorčí železničního provozu.

Doprava za 30 let? Čtvrtina lidí jde pěšky či jede na kole, tvrdí plán mobility

Brno /INFOGRAFIKA, ANKETA/ - Sprchy na pracovištích, bezbariérové stezky nebo hlídané stojany na kola. To jsou jen některé z nápadů, které mají nalákat brněnské cestující ke kolům nebo pěší chůzi. Plán mobility hledá podle náměstka brněnského primátora Matěje Hollana cestu k vyváženému složení dopravy, posílit mají ale zejména tyto prostředky.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies