VYBERTE SI REGION

Nejlepší hospodyně zabodovala se šátečky

BRNO - Symbolem brněnské městské částí Ořešín nemůže být nic jiného než vlašský ořech.

18.6.2007
SDÍLEJ:

Marie Rezová.Foto: DENÍK/Petr Preclík

Ořešáky tu také rostou téměř v každé zahradě. Místní hospodyňky si proto musí umět s ořechy dobře poradit. Nejlépe to s nimi v kuchyni umí Marie Rezová. V sobotu o tom přesvědčila své sousedy, když upekla šátečky naplněné ořechovou nádivkou a vyhrála soutěž Ořešínský ořech. Tu pořádal Ořešín v rámci svých letních slavností.

„Vůbec jsem nečekala že vyhraji. Vždyť tam byly i takové výborné krémové rolády. Lepší kousky. Moje šátečky jsou úplně obyčejné, navíc jsem do nich zapomněla dát citronovou kůru,“ nechtěla o chvále na své kuchařské umění ani slyšet šestasedmdesátiletá důchodkyně. Drobné šátečky udělala podle starého rodinného receptu, který získala ještě před svatbou. Pekla je ráno před soutěží, tak aby zákusky byly čerstvé.

„Byla to piplačka. Vykrojit z těsta malý čtverec, dát na něj nádivku, ohnout a potřít žloutkem. Pro rodinu je dělám často, ale větší a lepší jsou aspoň den odležené,“ tvrdí Rezová. Odpoledne, ještě před vyhlášením soutěže, se navíc pustila do bábovky, do které přimíchala zbytek ořechové náplně. Ořechy do nádivky rostou Marii Rezové v sadě za domem. Říká, že největší práci dá ořechy vyloupat.

„Máme vlastní ořechy, které loupu většinou v zimě, po večerech u televize,“ usmívá se žena. Aby byla nádivka vynikající, nesmí podle nejlepší ořešínské hospodyně kuchařka zapomenout na tři přísady: med, citronovou kůru a skořici. Marie Rezová vaří ráda, ale omezují ji diety. „Mám cukrovku a dnu a navíc vařím jen sobě. Rodina má ale stejně nejradši normální kynutou buchtu s ovocem a drobenkou. Špatně se podle ní vařilo jen za války.

„Naštěstí jsme měli zahradu a pole a také, vždy načerno, nějakou drůbež nebo pašíčka,“ vzpomíná. Podle loňské vítězky Ořešínského ořechu Táni Debrecínové, která v sobotu s ořechovými řezy s karamelovou pěnou obsadila druhé místo, se ze vzorků na ochutnání jen zaprášilo hlavně po ořechových řezech s ananasem.

„Tipovala bych, že vyhrají,“ tvrdila před vyhlášením výsledků. Příští rok chtějí pořadatelé z Ořešína vyhlásit soutěž o nejlepší slané jídlo z ořechů. Marie Rezová má o receptu jasno. „Udělám takové malé kousky, vespod pizzové těsto, na tom třeba krém z třené nivy a ozdobím to vlašským ořechem.“

18.6.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Knihkupectví Ryšavý v centru města končí. Může za to vysoký nájem

Brno – Po čtvrt století mizí z brněnského náměstí Svobody poslední rodinné knihkupectví v centru města – knihkupectví Ryšavý. Podle majitele za to může vysoký nájem. Lidé v budově naposled nakoupí knihy o Štědrém dni.

Nové kanceláře pro tisíc lidí otevřeli ve Slatině. Investor už plánuje další

Brno – Další kancelářský komplex se otevřel ve čtvrtek firmám i živnostníkům v Brně. Zájemci jej najdou v městské části Slatina kousek od brněnského letiště. Nové kanceláře ve městě rostou díky nízkým nájmům.

AKTUALIZOVÁNO

Zbrojovka po podzimu pouští Lacka či Vávru, přichází rychlonohý Nigerijec

Brno – Nechtějí navázat na bídný podzim. Nejvyšší představitelé brněnské Zbrojovky po skončení podzimní části první fotbalové ligy intenzivně pracují na obměně kádru. V pátek se čtveřice stávajících hráčů dozvěděla, že s nimi klub už dál nepočítá.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies