VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ořešínští vyráběli ořechové dobroty

Brno – Ořešín /FOTOGALERIE/ – Hasičská zbrojnice v Ořešíně v Brně se v sobotu odpoledne proměnila v degustační místnost. Při příležitosti ořešínských oslav začátku léta se tam totiž konalo klání o nejlepší dobrotu z ořechů i nejlepší ořechovici.

19.6.2010 1
SDÍLEJ:
Fotogalerie
9 fotografií

Ořešínští v sobotu ochutnávali pochoutky z ořechů.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Porotci se stali všichni, kteří do ořešínské zbrojnice plné ořechových dobrot zavítali.

O nejlepší zákusek z ořechů soutěžilo v letošním šestém ročníku soutěže dvanáct vzorků místních hospodyněk. „Vyráběly jsme s dcerou dva zákusky, sladké ořechové šneky a slané vločkové tyčinky,“ popsala Terezie Navrátilová. Konkurenci jejím výrobkům dělaly nejen nejrůznější ořechové řezy či tyčinky, ale třeba i neobvyklé sushi s ořechy.

Mimo soutěž lidé ochutnávali i ořechové řezy organizátorky soutěže Táni Debrecínové. „Vyhrála jsem s nimi už několik předchozích ročníků, takže teď pro jistotu nesoutěžím,“ směje se energická dáma.

Na vedlejším stole na návštěvníky hasičské zbrojnice čekaly i čtyři soutěžní vzorky ořechovice. „Vyrábí se ze zelených ořechů, které se musí natrhat před svátkem svaté Anny. Ty starší už totiž nejdou krájet,“ přiblížil Zdeněk Vávra, který připravil jednu z ořechovic.

Rodinný recept na její přípravu zdědil po své babičce. „Ořechy se nakrájí, prosypou cukrem, zalijí vodou a přidá se koření. Vše se nechá přibližně tři týdny odležet na sluníčku, zcedí, doředí se vodkou nebo rumem a je hotovo,“ popsal v krátkosti Vávra. Za různé chuti podle něj ořechovice vděčí různým druhům koření či poměru alkoholu, cukru a ostatních přísad.

Ceny za soutěžící zákusky i ořechovice čekaly večer na všechny soutěžící. „Spíš než o vítězství nám jde o posílení sounáležitosti s obcí a jsme rádi, že se lidé do takové akce zapojí,“ zhodnotila Debrecínová.

Autor: Zuzana Taušová

19.6.2010 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Brit Alastair Reid vede na brněnské Masarykově univerzitě kurz o hoaxech.
1

Hoaxy: Lidé snáze věří fotkám, říká odborník

Martin Ander.
3

Úředníci se vrací ke starému územnímu plánu. Na chvíli

Švancara na Jizerské padesátce ujel jen dva kilometry. Selhaly mu lyže

Brno – Na běžky nemá dobré vzpomínky, v neděli však na svou nechuť zapomněl. Brněnský fotbalista a známý bavič Petr Švancara společně se svým kamarádem, bývalým ligovým fotbalistou a nyní televizním komentátorem Luďkem Zelenkou, odstartovali do jubilejní Jizerské padesátky, ujeli však jen dva kilometry a pak ze slavného závodu odstoupili. „Mám rád rozhovory s běžkaři a řeknu to podobně. S Luďkem nám jednoduše selhaly lyže, promazali jsme," směje se Švancara.

Týdny jezdil ukradenými auty. Měl navíc zákaz řízení

Brněnsko – Hned dvěma kradenými auty se v minulých týdnech vozil šestadvacetiletý mladík na Ivančicku. První ukradl poté, co známému namluvil, že by mu rád prodal autorádio. „S dvaadvacetiletým majitelem auta se zloděj od vidění znal, na smluveném místě mu pak auto ukradl a neoprávněně ho používal," popsal případ policejní mluvčí Bohumil Malášek.

O stávce řidičů autobusů rozhodnou odbory ve středu

Jižní Morava – Jestli vstoupí řidiči jihomoravských autobusů do stávky, rozhodne ve středu předsednictvo odborového svazu. Vláda totiž v pondělí jednání odložila. Znovu se problémem bude zabývat příští týden.

Lamželezo i Boris Tyger. Před 70 lety se narodil silák a bavič Franta Kocourek

Brno - Franta Kocourek, jedna z legendárních postav brněnského společenského života 70. a 80. let, proslul nejen siláckými kousky, ale i jako zdatný mystifikátor a recesista. Kromě toho byl znám i jako herec, básník, spisovatel a malíř. Kdyby jej smrt nezastihla v pouhých čtyřiačtyřiceti letech, oslavil by 21. února sedmdesáté narozeniny.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies