VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ořešínští vyráběli ořechové dobroty

Brno – Ořešín /FOTOGALERIE/ – Hasičská zbrojnice v Ořešíně v Brně se v sobotu odpoledne proměnila v degustační místnost. Při příležitosti ořešínských oslav začátku léta se tam totiž konalo klání o nejlepší dobrotu z ořechů i nejlepší ořechovici.

19.6.2010 1
SDÍLEJ:
Fotogalerie
9 fotografií

Ořešínští v sobotu ochutnávali pochoutky z ořechů.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Porotci se stali všichni, kteří do ořešínské zbrojnice plné ořechových dobrot zavítali.

O nejlepší zákusek z ořechů soutěžilo v letošním šestém ročníku soutěže dvanáct vzorků místních hospodyněk. „Vyráběly jsme s dcerou dva zákusky, sladké ořechové šneky a slané vločkové tyčinky,“ popsala Terezie Navrátilová. Konkurenci jejím výrobkům dělaly nejen nejrůznější ořechové řezy či tyčinky, ale třeba i neobvyklé sushi s ořechy.

Mimo soutěž lidé ochutnávali i ořechové řezy organizátorky soutěže Táni Debrecínové. „Vyhrála jsem s nimi už několik předchozích ročníků, takže teď pro jistotu nesoutěžím,“ směje se energická dáma.

Na vedlejším stole na návštěvníky hasičské zbrojnice čekaly i čtyři soutěžní vzorky ořechovice. „Vyrábí se ze zelených ořechů, které se musí natrhat před svátkem svaté Anny. Ty starší už totiž nejdou krájet,“ přiblížil Zdeněk Vávra, který připravil jednu z ořechovic.

Rodinný recept na její přípravu zdědil po své babičce. „Ořechy se nakrájí, prosypou cukrem, zalijí vodou a přidá se koření. Vše se nechá přibližně tři týdny odležet na sluníčku, zcedí, doředí se vodkou nebo rumem a je hotovo,“ popsal v krátkosti Vávra. Za různé chuti podle něj ořechovice vděčí různým druhům koření či poměru alkoholu, cukru a ostatních přísad.

Ceny za soutěžící zákusky i ořechovice čekaly večer na všechny soutěžící. „Spíš než o vítězství nám jde o posílení sounáležitosti s obcí a jsme rádi, že se lidé do takové akce zapojí,“ zhodnotila Debrecínová.

Autor: Zuzana Taušová

19.6.2010 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

SOUTĚŽ: Ve hře jsou lístky na zápas Zbrojovky proti Dukle Praha

Tradiční již devatenáctou přehlídku ohňostrojů festivalu Ignis Brunensis zakončil pompézní ohňostroj z hradu Špilberk.
AKTUALIZOVÁNO
1

Ignis Brunensis: přibude jeden ohňostroj, povinnou skladbou bude Bugatti step

Kino Art se přesune do bývalého lihovaru. Kvůli opravám

Brno /FOTOGALERIE/ – Rozsáhlé opravy za miliony korun čekají budovu brněnského Kina Art v Cihlářské ulici. Kvůli rozšíření vestibulu či zřízení bezbariérového přístupu proto od května do září kino přemístí do bývalého lihovaru v Pekařské ulici.

DOTYK.CZ

Největší poslanečtí snaživci? Na špici jsou Kalousek i Okamura

Už více než dvě stovky zákonů předložili současní poslanci. Sice jich protlačili jen 26, ale nesmutní z toho. Hlavně, že jsou vidět.

Nový ředitel Povodí Moravy dřív vedl mlékárny a lihovar

Brno – Z mléka a alkoholu přesedlá na vodu nový ředitel Povodí Moravy. V Brně ho v pondělí představil zaměstnancům podniku ministr zemědělství Marian Jurečka. Václav Gargulák přejde na pozici generálního ředitele společnosti zvenčí a ujme se jí už v úterý.

AKTUALIZOVÁNO

Účtenky za pivo? Sorry jako i agent Bureš

Brno /ANKETA/ – Bureš, Andrej Bureš. Účtenky s takovýmto textem a podobiznou ministra financí Andreje Babiše stylizovaného do postavy Jamese Bonda dostávají už od prosince návštěvníci Pivní burzy v brněnské Veveří ulici. „Na účtence máme obrázek jen z recese a původně jsme ho chtěli po týdnu odstranit, ale lidem se líbí. Měli jsme jen jednu negativní reakci, lidé se spíš smějí," uvedl majitel restaurace Jakub Seďa.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies