VYBERTE SI REGION

Ořešínští vyráběli ořechové dobroty

Brno – Ořešín /FOTOGALERIE/ – Hasičská zbrojnice v Ořešíně v Brně se v sobotu odpoledne proměnila v degustační místnost. Při příležitosti ořešínských oslav začátku léta se tam totiž konalo klání o nejlepší dobrotu z ořechů i nejlepší ořechovici.

19.6.2010 1
SDÍLEJ:

Ořešínští v sobotu ochutnávali pochoutky z ořechů.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Porotci se stali všichni, kteří do ořešínské zbrojnice plné ořechových dobrot zavítali.

O nejlepší zákusek z ořechů soutěžilo v letošním šestém ročníku soutěže dvanáct vzorků místních hospodyněk. „Vyráběly jsme s dcerou dva zákusky, sladké ořechové šneky a slané vločkové tyčinky,“ popsala Terezie Navrátilová. Konkurenci jejím výrobkům dělaly nejen nejrůznější ořechové řezy či tyčinky, ale třeba i neobvyklé sushi s ořechy.

Mimo soutěž lidé ochutnávali i ořechové řezy organizátorky soutěže Táni Debrecínové. „Vyhrála jsem s nimi už několik předchozích ročníků, takže teď pro jistotu nesoutěžím,“ směje se energická dáma.

Na vedlejším stole na návštěvníky hasičské zbrojnice čekaly i čtyři soutěžní vzorky ořechovice. „Vyrábí se ze zelených ořechů, které se musí natrhat před svátkem svaté Anny. Ty starší už totiž nejdou krájet,“ přiblížil Zdeněk Vávra, který připravil jednu z ořechovic.

Rodinný recept na její přípravu zdědil po své babičce. „Ořechy se nakrájí, prosypou cukrem, zalijí vodou a přidá se koření. Vše se nechá přibližně tři týdny odležet na sluníčku, zcedí, doředí se vodkou nebo rumem a je hotovo,“ popsal v krátkosti Vávra. Za různé chuti podle něj ořechovice vděčí různým druhům koření či poměru alkoholu, cukru a ostatních přísad.

Ceny za soutěžící zákusky i ořechovice čekaly večer na všechny soutěžící. „Spíš než o vítězství nám jde o posílení sounáležitosti s obcí a jsme rádi, že se lidé do takové akce zapojí,“ zhodnotila Debrecínová.

Autor: Zuzana Taušová

19.6.2010 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

Z okolí hlavního nádraží mizí zápach moči, žvýkačky a nedopalky

Brno – Stovky nedopalků a žvýkaček, které ještě minulý týden zdobily okolí hlavního vlakového nádraží v Brně, mizí. Město a městská část od prvního prosince spustily nový systém nepřetržitého úklidu. Ve středu jej politici kontrolovali.Podle Iva Rubeše ze společnosti Ave cz odpadové hospodářství je na úklidu nejtěžší hlavně množství odpadu. „Na takových místech totiž jen přibývá, nemůže se přestat ani na chvíli," sdělil.

Fenomén Ondra: Lezení na OH? Mám z toho strach, je to trochu paskvil

Praha, Brno /ROZHOVOR/ - Není to až tak dávno, co o něm věděl jen úzký okruh lezeckých nadšenců. A vida když v pondělí uspořádal tiskovku po návratu z úspěšné mise Dawn Wall (v kalifornských Yosemitech vylezl za rekordních osm dní nejtěžší stěnu světa v proslulém masivu El Capitan), tísnil se na ní solidní hrozen novinářů a několik televizních štábů. Z brněnského sportovního lezce Adama Ondry je definitivně hvězda tuzemského sportu.

Ministr Jurečka odvolal ředitele Povodí Moravy. Nebyl spokojen s jeho vedením

Brno, Praha – Ministr zemědělství Marian Jurečka ve středu odvolal generálního ředitele státního podniku Povodí Moravy Jana Hodovského. Ministr podle všeho nebyl spokojený s výsledky jeho práce. „Generální ředitel nedokázal čerpat finanční limity pro Povodí Moravy ze státního rozpočtu, časté byly chyby v zakázkách a často se střídali také ředitelé na klíčových postech podniku," nastínila důvody odvolání mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies