Příznivců dělnické strany bude podle jejich předsedy Jakuba Svobody 1. května v Brně víc než v předchozích letech. „Mělo by se nás sejít pět set. Nový typ protestní akce nám nevadí, vlastně nám tím Brno blokuje dělá reklamu,“ okomentoval Svoboda. Pochod neonacistů začne v jednu hodinu odpoledne na brněnském nádraží a skončí na Zelném trhu.

Připojit se k antifašistům nějakou kreativní činností mohou i Brňané. „Nechceme rozhodovat o tom, jak se v Brně k podobným akcím extrémistů postavit. V blokádě ale nikomu nebráníme,“ dodal Pecl.

Zahájení plavební sezony na Brněnské přehradě 2017.
Parníky obsadily přehradu. Provázely je fanfáry, tleskot i troubení

Předloni pochod provázely nepokoje. Neonacisté museli pochod odklonit a policisté i s pomocí slzného plynu zadrželi sedmapadesát lidí.

Speciální policejní opatření se ale prvomájovým oslavám nevyhnou ani letos. „Situaci budeme především monitorovat i s pomocí vrtulníku. Při narušení veřejného pořádku jsme připraveni zasáhnout,“ doplnila policejní mluvčí Štěpánka Komárová.

Dodala, že kromě dopravních a pořádkových policistů, budou v ulicích hlídkovat i kriminalisté a krajský antikonfliktní tým.

Pitrův most.
Pitrův most se dočká opravy. O její podobě a ceně teprve rozhodnou

V klidu a se sklenkou vína mohou Brňané, kteří neholdují demonstracím, oslavit první květen v brněnském Björnsonově sadu. Kromě degustace vína si tam užijí i občerstvení nebo soutěže. „Podzim je přeplněný vinařskými akcemi a na jaře nejsou téměř žádné. A první máj si o to zkrátka říká. Je to čas lásky, přátelství a jarní pohody,“ vysvětlil za organizátory Jakub Pernica.

První máj oslaví i politici. Sociální demokraté se tradičně sejdou na brněnské přehradě a komunisté na Moravském náměstí. Za leták, ze kterého vyplývalo, že na oslavách vystoupí i známé skupiny jako třeba Kryštof, čelili komunisté kritice. Žádnou z kapel totiž neoslovili.

Ilustrační foto
Úmrtnost dětí po úrazech klesá. Pomáhá prevence