Konkurzy se budou konat tam, kde školu už šest let vede stejný člověk. „Jedná se o běžný krok, který navazuje na ustanovení školského zákona," vysvětlil hejtman kraje Michal Hašek.

Zájemci o uvolněná místa mohou podat přihlášky do 18. března. Rada už jmenovala i předsedy a členy jednotlivých konkurzních komisí. „Jednání začnou koncem března a v první polovině dubna," vysvětlila mluvčí kraje Denisa Kapitančiková.

Své místo mohou obhajovat i stávající ředitelé. „Jmenování těch, kteří zvítězí ve výběrových řízeních, se bude konat po ukončení jednotlivých konkurzů v květnu a v červnu," poznamenala Kapitančiková.

Výběrová řízení se uskutečnily už v posledních dvou letech. Od ledna 2012 je totiž účinný nový školský zákon. Podle něj jmenuje zřizovatel ředitele svých škol do funkce na dobu určitou, a to na šest let.

Před dvěma lety, kdy se konkurzy konaly poprvé, vyhlásil kraj sto padesát výběrových řízení. Konkurzy provázely protesty učitelů, rodičů i studentů. Stěžovali si na postup komisí a nesouhlasili s výběrem nových ředitelů. Učitelé z gymnázia na Slovanském náměstí na protest dávali výpovědi, studenti Gymnázia Křenová a jejich rodiče zase tehdy sepsali petici. Výsledek konkurzu ale nezměnili.

Loni bylo konkurzů sedmnáct. Letos je jich na celé jižní Moravě čtyřiadvacet, z toho osm se týká brněnských škol.

Koho se to týká:

– Gymnázium Matyáše Lercha
– Gymnázium Brno-Řečkovice
– Konzervatoř Brno
– Obchodní akademie, Střední škola knihovnická a Vyšší odborná škola Brno
– Střední škola potravinářská, obchodu a služeb
– Střední škola pro tělesně postižené Gemini
– Základní umělecká škola Vítězslavy Kaprálové
– Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky