Potemnělé obchody a před nimi prázdná parkoviště. Tento pohled se letos poprvé naskytne lidem, kteří by chtěli na Velikonoční pondělí nakupovat. Podle zákona, který platí od října 2016, totiž musí obchody větší než dvě stě metrů čtverečních ve svátek zavřít.

Lidé musí vynechat sváteční nákupy například ve Vaňkovce, Olympii, Futuru či Avionu. Zavřeno bude mít i nákupní centrum v Králově Poli. „I když některé z našich obchodů nejsou tak velké, po analýze návštěvnosti z předchozích let jsme se rozhodli uzavřít na Velikonoční pondělí celé nákupní centrum," sdělila Jaroslava Kovárníková z centra.Komentář vedoucího vydání Brněnského deníku Rovnost Petra Jeřábka.Zdroj: DENÍK

Lidé nenakoupí ani mimo velká střediska. „Zákazníci si u nás mohou normálně nakoupit na Velký pátek i během celého víkendu. V pondělí ale všechny naše prodejny zavřeme," uvedla mluvčí řetězce Albert Barbora Vanko. Podobně na tom jsou i řetězce Lidl nebo Tesco.

Delšího čekání ve frontách při nedělních nákupech se ale lidé bát nemusí. „Je jasné, že když je prodejna o svátku zavřená, budou lidé nakupovat před ním nebo po něm. Vynasnažíme se proto být na zvýšený zájem připravení a mít v prodejnách dostatek zaměstnanců," prohlásila mluvčí Lidlu Kateřina Jašková.

Ilustrační fotografie.
Děti z jižní Moravy najdou velikonoční vajíčka v zoo i v podzemí

Brňance Ladě Ondruchové pondělní zavření obchodů nevadí. „Velikonoce jsou pro mě svátek rodiny. Člověk by je tedy měl strávit se svými nejbližšími. A na to mají právo i prodavačky. Alespoň ten jeden den by si mohly pořádně odpočinout," řekla Ondruchová.

Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍKPokud si i přesto budou chtít lidé na Velikonoční pondělí nakoupit, mohou vyzkoušet například maloobchodní síť Brněnka. Ani tam ale nemusí vždy uspět. „Každá z našich prodejen má své specifikum a jinou otevírací dobu. Některé tak budou přes svátky otevřené normálně, některé jen částečně. Snažíme se řídit hlavně potřebami svých zákazníků," shrnul jednatel Maloobchodní sítě Brněnka Miloš Škrdlík.

Podle mluvčího České obchodní inspekce Jiřího Fröhlicha hrozí obchodům za nedodržení zákona statisícové pokuty. „Pokud kontrola objeví obchod, který zákon nedodržel, hrozí majiteli pokuta až milion korun. Pokud se jedná opakované porušení, může být i několik milionů.

Fanoušci hokejové Komety zaplní poprvé v pátek v podvečer brněnský Zelný trh. Všechny zápasy finále extraligy, ve kterých se tým z Brna utká s libereckými Bílými Tygry, lidé uvidí zdarma na dvou velkoplošných obrazovkách, které se ve čtvrtek stavěly.
Finále na Zelném trhu pohlídají ozbrojenci. Problém může být zapadající slunce

VIKTORIE POKORNÁ