Projekt za tři sta milionů korun má pomoci vyřešit problémy s parkováním poblíž centra.

Věří v to alespoň představitelé města. Právě to stavbu naplánovalo, přestože se jí nakonec chopila soukromá společnost Tymet. „Parkoviště je součástí parkovacího trojúhelníku, který má zajistit lepší parkování poblíž historického středu," řekl primátor Brna Roman Onderka.

Další parkovací domy plánuje město. Ten v Kopečné pro devadesát aut chce dokončit do konce roku. Další pak začne stavět v prvním čtvrtletí příštího roku v Panenské. Nabídne 360 míst.

Náměstek primátora Robert Kotzian také doufá, že parkování pomůže. Není si ale zcela jist zájmem lidí. „Je otázka, zda budou lidé ochotní tam parkovat. Musí si uvědomit, že centrum není pro parkování nafukovací. Záležet bude i na tom, kolik bude parkování stát," myslí si Kotzian.

Investor chce zpočátku lákat na nízké zaváděcí ceny. Do konce roku za první půlhodinu nezaplatí lidé nic. A hodina parkování bude stát dvacet korun. „Příští rok pak hodina parkování přijde na třicet korun přes den, mezi desátou večer a šestou ráno pak na patnáct korun," sdělil předseda představenstva společnosti Tymet Lukáš Wimětal.

Parkování v soukromých garážích tak bude levnější, než na městských parkovištích v Besední či Benešově ulici. Tam lidé za první hodinu zaplatí třicet korun, za další pak ale už čtyřicet. Ale naopak dražší než v parkovacím domu Rozmarýn v Kounicově ulici. Tam hodina vyjde na pětadvacet korun.

Brňané chtějí parkoviště využívat. Ale ne vždy. „Třicet korun za hodinu se dá zaplatit, když jedu do města něco vyřídit nebo do divadla. Ale když jedu na devět hodin do práce, je to už moc," myslí si Tomáš Urbánek.

Podle mluvčího městské policie Jakuba Ghanema jsou řidiči placenému parkování stále nakloněnější. „Dřív byli ochotni půl hodiny kroužit a hledat volné místo. Poslední dobou jsou ale ochotnější platit. Parkovací dům tak určitě pomůže," myslí si Ghanem.

Není hotovo

I přes otevření garáží není stále prostranství před divadlem hotové. Chybí propojení garáže s divadlem i park nad garážemi.

Propojení se záchody a výtahem přímo do foyer divadla staví za sedm milionů město. Hotové bude v únoru. Stejně tak se Brno chopilo úpravy prostranství před divadlem. V rozpočtu má na něj devětačtyřicet milionů. „S tímto projektem počítáme pro květen příštího roku," uvedl Onderka. Město chce na místě park se zelení, fontánami i posezením pro lidi.