VYBERTE SI REGION

Otužilci plavali v ledové Svratce

Brno - /FOTOGALERIE/ Dva a půl stupně měla voda ve Svratce, do které ve čtvrtek odpoledne skočilo dvacet otužilců při tradičním Novoročním koupání. Aby vůbec mohli do vody vlézt, museli jim z přehrady poslat vlnu, která odnesla led u břehů řeky.

1.1.2009
SDÍLEJ:

Otužilci plavali v ledové Svratce.Foto: DENÍK/Attila Racek

Mezi plavci byl i pokořitel průlivu La Manche z Brna Petr Mihola i pětadevadesá­tiletý nestor zimního plavání Ladislav Micek, který do Brna přijel z Olomouce.

„Jel jsem vlakem a tři čtvrtě hodiny jsem mrznul na zastávce. A každý ví, že pro otužilce je důležité být řádně prohřátý. Tak se na mě nezlobte, kdybych z vody vylezl trochu dřív,“ pozdravil obecenstvo pravděpodobně nejstarší aktivní zimní plavec na světě Ladislav Micek z Olomouce.

Nedaleko vchodu do zoologické zahrady se před půl třetí odpoledne sešlo několik desítek lidí. Teplota vzduchu byla tři stupně, otužilci však nastoupili na kraj řeky v plavkách.

Po zdravotním přípitku kalíškem mléka začalo křtění nových otužilců. Tradici, která trvá už od roku 1972, letos podstoupili dva muži a jedna žena. Ještě jeden novoroční přípitek šampaňským a všech dvacet sportovců opatrně sestoupilo do vody. Jako poslední do Svratky vkročil Brňan Petr Mihola, který v roce 2006 přeplaval kanál mezi Francií a Anglií. Ve vodě pobyl stejně jako ostatní odvážlivci jen pár minut. „Dnes to byl spíš rekord v nejkratším pobytu,“ smál se.

Kdo by rád viděl otužilce znovu v akci, má možnost sedmého února. Na stejném místě ve dvě hodiny odpoledne začne mistrovství republiky v zimním plavání, ve kterém jsou brněnští plavci velmi úspěšní.

Autor: Barbora Fialová

1.1.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Ideální teplota pro výrobu čokolády? Patnáct až dvacet stupňů

Kuřim /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Žena v bílém oblečení s čepicí na hlavě obsluhuje stroj, ve kterém se čokoláda nahřívá, aby se z pevných kuliček stala tekutina pro nalévání do forem. K přístroji si musí vylézt na štafle, odkud kousky belgické čokolády sype dovnitř. Hmota se musí neustále míchat. Další zaměstnankyně obsluhuje stroj s mnoha tryskami, ze kterých neustále v intervalech asi třiceti sekund vytéká čokoláda. Umisťuje pod ně formy a poté dává na váhu. Ve formě je podle velikosti vždy několik stejných tvarů. Třeba stromky se vyrábí po dvou, zato malá autíčka po patnácti. Výrobě čokolád ve firmě Fikar se věnuje další díl seriálu Rovnosti nazvaného Za zavřenými dveřmi.

AKTUALIZOVÁNO

Doprava na Zvonařce zkolabovala. Autobusy se opožďovaly i o hodinu

Brno – I desítky minut v kolonách. S takovým zdržením museli počítat řidiči, kteří ve středu odpoledne projížděli ulicemi Zvonařka a Plotní. Kvůli vážné dopravní nehodě a jejímu následnému vyšetřování doprava v ulicích zkolabovala. Auta, autobusy i tramvaje linky 12 uvízly v kolonách. Situace se zlepšila až před půl sedmou hodinou večer.

Z okolí hlavního nádraží mizí zápach moči, žvýkačky a nedopalky

Brno – Stovky nedopalků a žvýkaček, které ještě minulý týden zdobily okolí hlavního vlakového nádraží v Brně, mizí. Město a městská část od prvního prosince spustily nový systém nepřetržitého úklidu. Ve středu jej politici kontrolovali.Podle Iva Rubeše ze společnosti Ave cz odpadové hospodářství je na úklidu nejtěžší hlavně množství odpadu. „Na takových místech totiž jen přibývá, nemůže se přestat ani na chvíli," sdělil.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies