Řev motorové pily přeruší zpěv koled na adventních trzích v Kníničkách. Návštěvníci tam zažijí řezbářskou šou, přímo před jejich očima vznikne socha Panny Marie. Brněnský deník Rovnost přináší i další tipy, kde si ve městě zpestřit předvánoční nákupy nebo si jen tak užít předsváteční atmosféru.

Jesličky v životní velikosti se zřejmě stanou součástí kníničských tradic. Panna Marie bude jejich první postava. „Další sochy budeme dodávat každý rok, až nám postupně vznikne betlém," nastínil tajemník kníničské radnice Lukáš Bezděk.Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍK

ROZSVÍTÍ STROM

Kromě nákupu na jarmarku čeká v Kníničkách tuto neděli příchozí také rozsvícení vánočního stromu a čertovská jízda. „Lákají mě hlavně rukodělné práce, ukázka terapie se psy a kapela mého kamaráda. Na trhy zajdu s přítelem a s rodinou," vyjádřila se třeba tamní obyvatelka Petra Pumprlová.

Poprvé v historii se rozsvítí vánoční strom na náměstí 28. dubna v Bystrci. Při té příležitosti si návštěvníci sedmnáctého prosince také nakoupí na trzích. „Součást akce je i dětské vystoupení, jeho zlatý hřeb představuje Dáda Patrasová," lákal na akci tamní místostarosta Jaroslav Petr.

Kdo nechce na trzích jen nakupovat, ale také pomoci jiným, může už ve čtvrtek zamířit na trhy pořádané krajským úřadem v budově na Cejlu nebo příští úterý na Žerotínově náměstí. Nabídnou rukodělné výrobky zejména postižených lidí. „Půjde o květinové vazby, dřevěné dekorace nebo bižuterii," vyjmenoval krajský mluvčí Jiří Klement. Dodal, že výtěžek z prodeje podpoří Nadační fond Krtek, který pomáhá dětem trpícím rakovinou.

ZABIJAČKA NAVÍC

Řada městských částí při pořádání vánočních jarmarků sází na tradiční farmářské trhy s částečně odlišným zbožím a doprovodným programem. „Navážeme na obvyklé trhy, ale navíc se lidé dočkají domácí zabijačky a divadla pro děti," zmínila úřednice medlánecké radnice Klára Drápalová. Pokud se nejmladší účastníci nákupů budou nudit, mohou si ukrátit chvíli výrobou rukodělných drobností.