Křesťanská tradice tvrdí, že právě ona pomáhá Brnu v těžkých chvílích. Nejvýznamněji se její moc ukázala při švédském obléhání Brna v roce 1645. Byla to údajně právě ona, kdo pomohl odrazit závěrečný útok švédských vojsk.

„Brňané se k tomuto obrazu obraceli vždy, když bylo městu zle. Už nejstarší písemné doklady a ústní podání se o tomto zvyku zmiňují. V zázračnost obrazu věřilo mnoho generací,“ vysvětlila mluvčí brněnského biskupství Martina Jandlová. Jeho síla se projevila především při posledním velkém náporu Švédů.

„Situace byla už tak špatná, že se svými muži prý na hradbách bojoval i sám velitel obrany Raduit de Souches. V té chvíli se prý nad městem zjevil obraz, který nad Brnem roztahoval ochranitelský plášť,“ popsala zjevení Jandlová. Zprávy zázraku jsou prý potvrzené i ze Švédské strany. „Zábrdovický mnich Vigssíus v 1663 napsal, že když Švédové táhli na Brno, křičeli na Brňany ať jim jejich slavný obraz pomůže. A když pak poražení odcházeli, volali, že obráncům pomohla „jejich černá“.

Původně se totiž obrazu říkalo Černá Panna Marie. Jeho původ není úplně jasný, pochází ale pravděpodobně z Byzance z osmého nebo devátého století. Je součástí dlouhé tradice ikon, uctívaných jako posvátné. Klášteru jej pak při založení nejspíše daroval Karel IV. Obraz je umístěn na vrcholu takzvaného „stříbrného oltáře“ v bazilice na Starém Brně, kterou spravuje augustiniánské opatství.