Prostranství, pod kterým už dříve vznikly podzemní garáže nejen pro návštěvníky divadla, je rozdělené na dvě poloviny. Obě části od sebe odděluje unikátní fontána ve tvaru divadelní opony. Hlavní atrakci doplňuje deset vodních trysek. „Pouštění vody je možné sladit se světelnými prvky, voda tak vytváří různé obrazce," podotkla mluvčí brněnského magistrátu Soňa Haluzová.

Vodní atrakce si ale Brňané letos dlouho neužijí. V provozu budou jen do středy. Stejně jako ostatní vodní prvky v celém Brně je město zazimuje. Lidé je pak můžou obdivovat opět až na jaře.

I přes zimu naopak uvidí sochu Leoše Janáčka, kterou odborníci dočasně demontovali v listopadu 2012 při přípravných pracích na výstavbu garáží. Na své původní místo u divadla se vrátí zítra v deset hodin dopoledne.

Socha slavného brněnského skladatele v nadživotní velikosti od autorů Stanislava Hanzla, Otakara Oplatka a Viléma Zavřela stála na místě od roku 1975. „Do péče si ji vzali restaurátoři. Oprava stála víc než sto tisíc korun," dodala Haluzová.

Polovina prostranství přiléhající k divadlu je nově pokrytá žulovou dlažbou. Na druhé straně opony pak vyrostly zatravněné plochy. Atmosféru parku doplňují ještě lavičky a nově vysázené keře. Opravy se dočkala také navazující terasa u vchodu do divadla a venkovní schodiště.

Brňané nejsou v názoru na nový park jednotní. „Čekal jsem, že prostor bude útulnější. Takhle je všude hlavně beton a málo zeleně. To mě mrzí. A navíc se obávám, že se v létě pod oblouk budou chodit sprchovat lidé," řekl třeba Patrik Šindler.

Originální zpracování na-opak oceňuje Nikola Slánská. „Mám radost, že prostor před divadlem bude konečně přístupný. Vodní zeď se mi líbí, hlavně se těším na večerní osvětlení," sdělila Slánská.

Brněnská architektka Dagmar Kabeláčová novou podobu schvaluje. „Nápad vítám a považuji ho za velmi inspirativní řešení. Cílem bylo rozšíření foyer ven a propojit procházející lidi s návštěvníky divadla. Vodní zeď znázorňuje oponu a kolemjdoucí informuje o programu v divadle. Celkově hodnotím projekt velmi pozitivně," poznamenala Kabeláčová.

S posledními dokončovacími pracemi dělníci finišovali ještě na konci týdne. V pátek a sobotu pokládali travní koberce. Včera pak stavbu za čtyřiapadesát milionů korun definitivně předali.

Předělat celou plochu na park zvládli v termínu. Na úpravy dostali čtyři měsíce. „Měli jsme štěstí, že se při stavbě nevyskytly žádné komplikace. Jediné, co nás trochu zaskočilo, byl velký liják v červenci. Projekt zahrnoval řadu technologií, které bylo potřeba skloubit. To se naštěstí povedlo. Třeba stavba opony je v České republice ojedinělý projekt," řekl stavbyvedoucí František Kunc.

Už v listopadu loňského roku změnil podobu také park pod divadlem směrem k ulici Koliště. Úpravy měly být původně hotové loni v květnu, práci dělníkům ale výrazně zkomplikovalo počasí. Oprav se dočkaly všechny chodníky a v parku přibyly také nové stromy a keře. K relaxaci slouží nové barevné lavičky i herní prvky pro děti. Rekonstrukce vyšla na sedmapadesát milionů korun.

HANA FLORIÁNOVÁ

EMA ZEZULOVÁ