Lidé zatím s jeho podobou nejsou moc spokojení. „Nemohu říct, že by parčík byl vyloženě zanedbaný. Ale podobá se spíše plácku někde ve vnitrobloku. Myslím, že letohrádek by zasloužil něco honosnějšího," řekla Hana Zbořilová.

Možnosti zlepšení vidí i nájemce a správce letohrádku Petr Lukas. „Současný stav je spíše provizorium. Snažíme se už tak čtyři pět let vyprovokovat město, aby to změnilo. Je to jeden z mála parčíků v centru, které ještě nerekultivovalo. Jeho údržba je v pořádku, ale není to nic zajímavého či zvláštního, co by vytvořilo pěknou kulisu k jedinému letohrádku na Moravě. Už jednou bylo zvelebení na dobré cestě. Pak přišla doba škrtů a město projekt odstavilo," poznamenal Lukas.

Projektu se nyní chytla městská část Brno-střed. „Architektka už navrhla revitalizaci. Plánujeme vyměnit lavičky, koše i osvětlení. A srovnat cesty, kde se tvoří kaluže a lidem se tam špatně chodí. Plánujeme po krajích dosadit souvislé pásy keřů a v parku květinové záhony," řekla místostarostka Jasna Flamiková.

Změny se lidé dočkají i v části parku mezi letohrádkem a výstavištěm. „Tam chceme menší pódium. Bude je možné využít při svatbách a podobných společenských událostech v letohrádku," poznamenala Flamiková. Dodala, že park upraví dělníci tak, aby voda nezatékala k letohrádku, který má problémy s vlhkostí.

Do rozhodování, jak bude parčík vypadat, zapojila radnice ve veřejné diskuzi i místní. „Lidé chtěli rozšířit habrový plot, redukovat tisy, požadovali víc odpadkových košů. Další navrhli opravení desky na terase či víc laviček ve stínu," uvedla místostarostka.

Část námitek se týkala bezpečnosti a vandalismu. „Jedna paní přinesla fotky, jak někdo poškodil stromy. Také se tam občas scházejí bezdomovci, kteří se nechovají, jak by měli," poznamenala Flamiková.

Že si lidé z okolí parčíku stěžují na chování některých jeho návštěvníků, potvrdil mluvčí městské policie Jakub Ghanem. „Je tam skupina aktivních lidí, kteří nám často telefonují. Často ale o nic nejde. Jednou nahlásili vandalismus a ukázalo se, že si jen hrají děti a kopou si s míčem. Za poslední měsíc jsme tam pětkrát řešili popíjení alkoholu, jednou znečišťování a jednou přestupek kvůli venčení psů," vypočetl Ghanem.

Podle něho radnice požádala strážníky o víc kontrol v parčíku. „Pravidelně je děláme," řekl.

Dělníci a zahradníci se podle Flamikové mají u letohrádku Mitrovských objevit ještě letos a do konce roku být hotoví. „Očekáváme cenu do tří a půl milionu korun," nastínila.