Na problémy parku upozornil před dvěma týdny Brněnský deník Rovnost. Prostor se topil v odpadcích a výkalech, v keřích se občas dokonce povalovaly injekční stříkačky. Zderadův sloup je přitom kulturní památka z patnáctého století, která podle Národního památkového ústavu nemá na území České republiky obdoby.

Malý park v Křenové ulici, ve kterém Zderadův sloup stojí, ale neslouží k odpočinku kolemjdoucích. V místě je nepořádek, graffiti na stěnách i na Zderadově sloupu, bezdomovci a narkomani.
Unikátní Zderadův sloup i okolí se topí ve špíně. Lidé park raději obcházejí

Znečištěným parkem denně prochází rodiče s dětmi k hlavnímu vchodu mateřské školky. Podle ředitelky Hany Jandové musí dvůr i park kontrolovat školnice. „Rodiče i přesto raději chodí bočním vchodem. Mrzí mě to také kvůli významnosti památky," řekla již dříve Rovnosti.

Častěji uklízí

Po zveřejnění článku se situace zlepšila. Častěji se zde uklízí a obratem zareagoval i odbor životního prostředí radnice Brna-středu. „Následující týden nás kontaktoval vedoucí odboru, zda bychom souhlasili s tím, že vchod do parku osadí brankou. Později se domluvíme na podrobnostech," uvedla ředitelka Jandová. Plánuje na bránu nainstalovat bzučák pro pouštění lidí ke vchodu do školky.

Vývoj situace potvrdila i mluvčí radnice Brna-střed Denisa Kapitančiková. „V této chvíli zpracováváme cenovou nabídku na zhotovení branky. Zatím tedy nevíme, kdy přesně ji umístíme," vysvětlila. O tom, jak bude fungovat přístup do parku a mateřské školy, zatím zástupci radnice se školkou jednají.

I přes nové řešení přístupu upozornila ředitelka mateřské školy na to, že bude potřeba, aby park častěji kontrolovali strážníci. „I když bude zamčeno, nízký plot může kdokoliv lehce přelézt a přespat tam," doplnila Jandová.

Barokní kašna Parnas na brněnském Zelném trhu.
Kašnu Parnas opět naplní voda. Po dvou letech

DANIEL HRBOLKA