Proti úřednímu dokumentu mají šestnáct námitek. Zástupkyně hotelu Lea Podsedníková upozornila na problémy v úředním postupu a obavy vedení podniku jak ze stavby, tak z provozu parkovacího domu. „Spis, který se vztahuje k řízení, byl několikrát doplňován. Vyjádření účastníků a dotčených orgánů se ale většinou vztahují k původní dokumentaci. Investor si měl opatřit nová stanoviska," upozornila na chybu Podsedníková.

Podotkla také, že investorská městská firma Brněnské komunikace používá v žádosti souhlas majitele jednoho z pozemků, kterých se stavba dotkne. „Hotel ale pozemek koupil a souhlas odvolal," poznamenala jeho zástupkyně.

Stavba podle ní nesouhlasí ani s územním plánem. Ten mluví o využití plochy pro veřejnost. A hotel placené parkování za veřejné nepovažuje.

Jeho představitelé se navíc bojí, že práce na stavbě mohou hotel poškodit. Nelíbí se jim ani představa, že bude ve vzduchu spousta prachu, vjezd na parkoviště ucpou stavební auta a stavba nebezpečně změní proudění spodní vody.

Dostavěný parkovací dům pak údajně zastíní bar v prvním patře hotelu. „Zpracovaná studie uvádí, že v místnosti bude málo denního světla. Stavebník to s námi ale nekonzultoval a nenavrhl řešení," dodala Podsedníková. S hygienickými předpisy může mít podle ní problém i hluk, který v garážích bude.

Představitelé města jednání hotelu považují spíš za zdržování stavby, která má stát dvě stě milionů korun a nabídnout 360 parkovacích míst. Upozorňují třeba na to, že hotel se nejdřív odvolal, ale odvolání zdůvodnil až po několika týdnech. „Vzbuzuje to podezření, zda má skutečné důvody, nebo to jsou jen obstrukce. Ukáže to asi až čas," podotkl radní města a člen představenstva Brněnských komunikací Libor Šťástka.

Vedení hotelu se k pochybnostem města nevyjádřilo. „To je otázka na předsedu představenstva," vzkázal jen ředitel hotelu Zdeněk Šafařík. Předseda představenstva Radim Bartoněk ale nebyl dva dny k zastižení.

Jisté je to, že o odvolání bude rozhodovat brněnský magistrát. „Materiály postoupíme odboru územního a stavebního řízení magistrátu, který odvolání posoudí," konstatoval Bohumil Synek ze stavebního úřadu městské části Brno-střed.

Podle Šťástky nebudou mít Brněnské komunikace s odvoláním problém. „Předpokládám, že magistrát potvrdí územní rozhodnutí. Pak už bude hotelu zbývat jen soudní cesta.Věřím, že jeho představitelé jsou natolik rozumní, že ve vlastním zájmu tuto možnost nevyužijí. Vyšší kapacita parkovacích míst bude přínosem i pro hotel," upozornil radní.

Připustil, že hluk a provoz nákladních aut na stavbě se hotelu dotknou. „Bez toho ale nejde postavit nic," řekl. Dodal, že po zisku územního rozhodnutí zažádá firma o stavební povolení a poté začne stavět co nejdřív.