„Jsme rádi, že nás zastupitelstvo podpořilo," oddychl si mluvčí obyvatel Miroslav Fiurášek, který bydlí v těsném sousedství se zamýšleným parkovištěm.Kupní smlouva mezi městem, kterému pozemek patří, a antimonopolním úřadem zanikla minulý měsíc. Investorovi se totiž za celý rok nepodařilo získat územní rozhodnutí, které předchází stavebnímu povolení. To byla podmínka města. „Rok se k němu úřad nepřiblížil. Proto se nám tato spolupráce jeví jako slepá ulička," konstatoval včera náměstek primátora Oliver Pospíšil. Město tak do dvou týdnů antimonopolnímu úřadu vrátí přes dva a půl milionu korun, které už za pozemek zaplatil.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže se musí parkoviště se sedmnácti místy ve vnitrobloku vzdát. „Úplné překvapení to pro nás není, tušili jsme to. Kritickou situaci s parkováním našich zaměstnanců vyřešíme jinak. Zvažujeme několik záložních variant, ale vše je teprve ve stadiu úvah," komentoval rozhodnutí zastupitelů mluvčí úřadu Martin Švanda.

Místní mají zájem pozemek koupit. „Pokud se domluvíme s městem na ceně, rádi lokalitu ve vnitrobloku koupíme. Vyhneme se tím problémům s dalšími investory. Naším hlavním záměrem je zachovat zeleň v sousedství našich bytů. Nebráníme se ani pořádání kulturních akcí," řekl Fiurášek.

Podle náměstka Pospíšila není suma za koupi vnitrobloku zásadně důležitá pro městský rozpočet. „Nyní je důležité, abychom našli vhodný způsob využití parcely. Máme dost času k jednání. S lidmi z Koliště jsme o koupi mluvili v polovině srpna. Neměl jsem ale pocit, že o něj mají zájem," prohlásil Pospíšil.

Obyvatelé si myslí, že případ je vzor a zároveň naděje pro řešení podobných problémů v ostatních vnitroblocích města. „O chystaném parkovišti nás nikdo neinformoval. Dozvěděli jsme se o něm ve chvíli, kdy se u nás ve dvoře objevili lidé, kteří stavbu připravovali. To bylo asi půl roku potom, kdy se antimonopolní úřad obrátil na magistrát s žádostí o koupi pozemku," vzpomíná Fiurášek.

Lidé nechtěli o svůj kus zeleně přijít, proto se začali bránit. „Založili jsme internetové stránky věnované problému. Na náš dům jsme vyvěsili transparenty, které lidé mohli vidět z Moravského náměstí. Oslovili jsme i politiky. Šlo o sto dopisů a e-mailů. Vznikla také petice. Podepsalo ji přes dva tisíce lidí," vyjmenoval Fiurášek.