Funkcionalistický palác Alfa, který stojí na rohu Poštovské a Jánské ulice a vnitřní pasáží je spojený s náměstím Svobody, si nechal na začátku třicátých let postavit stavební podnikatel František Hrdina. Dříve na místě stály barokní domy rodiny Mitrovských a barona von Freyenfelse. „Už od počátku Hrdina plánoval, že na místě starých budov postaví blok pěti moderních nájemných domů s byty a obchody,“ přiblížila historička Lenka Kudělková.

Po vzoru nedalekého Baťova paláce si Hrdina představoval, že půjde o výškovou budovu. Kvůli podloží to ale nešlo. „Staviteli se zřejmě zalíbila myšlenka prvního brněnského mrakodrapu podle soudobých amerických vzorů. Nárožní plánoval na čtrnáct pater. Nakonec postavili umírněnější devítipodlažní variantu,“ uvedla Petra Hlaváčková v Architektonickém manuálu Brna.

Růžový tank výtvarníka Davida Černého v Brně. Technici jej postavili před Červený kostel na Komenského náměstí. Tank je součástí výstavy Moravské galerie Kmeny 90.
Ruské velvyslanectví: Růžový tank pošpiňuje vzpomínku. Podpořilo přemalování

Palác se skládá ze čtyř domů, postavených ve třech etapách. První vznikla dvojice domů na rohu Jánské a Poštovské. Zároveň s ním i dům v Poštovské. „Největší část byla hotová koncem ledna 1932 a v únoru se poprvé promítalo v kině Alfa, v suterénu uvedených domů,“ uvedla Kudělková.

V domě dříve bydlela třeba Květa Fialová, dnes tam žije malíř Petr Kvíčala. Do paláce lidé chodí pro knihy, oblečení šperky nebo do prostor bývalého kina, kde dnes působí HaDivadlo. „Vždy když pasáží procházím, připadá mi, jako bych plul na Titanicu,“ komentoval nájemník Tadeáš Hoza.

Ve črtvrtek se při oslavách dům vrátil v čase. Hudbou i oblečením lidí se přesunul do první republiky.

V pátek pasáž rozezní koncert Vojtěcha Dyka a B-side bandu. „Prodali jsme 380 lístků, další už nenabízíme. Vyprodali jsme je asi za deset dní,“ uvedla za organizátory oslav Věra Pohořelská.

Omilostněný Jiří Kajínek před bystrckým bytem řekl, že zatím se setkává se samými dobrými reakcemi lidí.
Lidé jsou skvělí. Přejí mi a věří, že jsem nevinný, řekl omilostněný Kajínek

Pódium bude stát v přízemí pasáže a diváci si umělce poslechnou z galerie v prvním patře. Výtěžek z akce pořádající společnost Alfa Pasáž věnuje nadaci Debra, která podporuje lidi s nemocí motýlích křídel.