Další stovky milionů by musel nový majitel vložit do oprav. Jaltu k prodeji nabídli radní téměř před rokem. Našlo se několik zájemců, jenže žádný nesložil požadovanou kauci, která je deset milionů korun.

V úterý však brněnský primátor Petr Vokřál prohlásil, že město má tři zájemce o koupi. Jednoho z nich dokonce vážného. „Chce za palác zaplatit víc než požadovaných sto milionů korun. Ozval se nám před měsícem," upřesnil primátor Vokřál.

Pokud by bylo i toto jednání o koupi neúspěšné, jsou radní rozhodnutí celou pasáž pronajmout radnici Brna-středu. „Když zájemce do třicátého června nesloží kauci, budovu už k prodeji nabízet nebudeme," upozornil primátor Vokřál. Kdo tím vážným zájemcem o koupi Jalty je, v úterý sdělit nechtěl.

Prodej paláce s kinem v podzemí má na starosti náměstkyně primátora Klára Liptáková. „Už jsme měli několik vážných zájemců. Nakonec ale vždy odstoupili nebo nezaplatili kauci. Jsem tedy v souvislosti s prodejem skeptická," prohlásila Liptáková.

Možné stěhování radnice

Pokud tedy nikdo do třicátého června kauci nezaplatí, získá Jaltu městská část Brno-střed. „Byli by tam v nájmu, magistrát by zaplatil opravy. Předpokládám, že to bude stát sto padesát až dvě stě milionů korun," odhadl primátor.

Na radnici Brna-středu doufají, že se do pasáže Jalta nakonec nastěhují. „Udělali jsme si studii, kolik prostoru zabíráme nyní ve čtyřech budovách. Je to 3200 metrů čtverečních. Jalta nabízí o dvě stě metrů víc. Takže bychom se tam pohodlně vešli a navíc by všichni úředníci i samospráva byli pohromadě," sdělil místostarosta městské části Jiří Švachula, který má případné stěhování na starosti.

Podle něho má Jalta několik výhod. „Jsou v ní dva bezbariérové vchody, které bychom na radnici v Dominikánské ulici nikdy nemohli postavit. V přízemí by lidé našli různé odbory, například matriku nebo stavební úřad, v patrech pak vedoucí odborů nebo radní," řekl Švachula.

V nepoužívaném kinosále mohou zasedat zastupitelé. Radnice by jej mohla pronajímat jako víceúčelový sál. „Stěhování na Dominikánské náměstí si přeje celá radnice. Pokud pronájem vyjde, chtěli bychom se stěhovat ještě do konce volebního období," uvedl místostarosta.

Budovu vyměnilo bývalé vedení Brna s podnikatelem Miroslavem Lekešem za pozemky v Masarykově čtvrti či Pisárkách a za byty před deseti lety. Už tehdy byla pasáž ve zchátralém stavu. Město ji nabízí už od roku 2009. Zatím neúspěšně.