Z jihomoravských kandidátů mají ke křeslu premiéra nejblíž členové vlády Pavel Blažek a Petr Fiala. Ministr spravedlnosti Blažek podle svých slov o post nestojí. „Na žádné své premiérské kariéře nepracuji. O nejvhodnějším kandidátovi se bavíme s koaličními partnery," řekl v úterý Brněnskému deníku Rovnost.

Jméno nového premiéra podle něj občanští demokraté prozradí koncem týdne. „Víc času nemáme. Na pátek má současný předseda strany Kuba domluvenou schůzku s prezidentem a tam musí říct konkrétní jméno," dodal. S koaličními partnery, stranami TOP 09 a LIDEM, jedná ODS prakticky každý den.

Člen výkonného výboru občanských demokratů a zároveň jejich jihomoravský předseda Jiří Kadrnka považuje Blažka i Fialu za možné kandidáty na premiéra, blíž se k nim ale vyjadřovat nechtěl. „ODS má štěstí, že několik lidí má dostatečné znalosti a schopnosti, aby se té funkce ujali," sdělil Kadrnka.
Jasno nemá ani poslanec za jižní Moravu David Šeich. „Mandát pro sestavení vlády má celé grémium. Nedá se říct, kdo z jeho členů bude premiérem. Může to být kdokoliv. Jen je otázka, jaké mantinely dají koaliční partneři a prezident," poznamenal.

Hrozí rozštěpení

Jméno nového premiéra si netroufá tipnout ani politolog Michal Pink. „Musí ho schválit prezident. A když se rozhodne, že ho nejmenuje, tak vládu prostě nepovede. Dá se čekat, že prezident si svou novou roli užije," poznamenal.

Pokud vládní koalice krizi ustojí a podaří se jí získat důvěru většiny poslanců, má před sebou ještě skoro rok vlády. ODS na podzim čeká stranický kongres, který zřejmě ve funkcích potvrdí nové vedení strany. „I když původně neměl být volební, teď asi bude. ODS má šanci a záleží na ní, jak ji využije. Může se také rozštěpit a vydat na cestu rozkladu," odhaduje Pink.

Že se kongres změní na volební čeká i Kadrnka. „Teoreticky může být v říjnu, dřívější termín není moc pravděpodobný. Nové uspořádání vlády bude potřeba legitimizovat," dodal.
Pokud se opozici podaří prosadit předčasné volby, dá se čekat, že občanští demokraté propadnou. „Každý má, co si zaslouží. Pokud budou v září volby a dopadneme špatně, můžeme si za to sami. Na nikoho vinu svalovat nebudu," poznamenal Blažek.

Z jižní Moravy v posledních měsících zaznívala kritika vládní politiky. V březnu členové místního sdružení ODS Brno-Lesná vyzvali k dodržování programu a změně v nominaci kandidátů na kongresy. Podle stávajících pravidel jsou ve výhodě početnější organizace, což nahrává účelovým náborům členů.
Politolog Stanislav Balík tehdy předpovídal, že napětí ve straně může přerůst ve velké změny. „Tendence něco změnit je velmi silná a může to zasáhnout i vedení strany," sdělil v březnu politolog.