VYBERTE SI REGION

Pekař musí mít pořád nové nápady

Brno - Voňavý chleba, zlatavé vánočky a sladké i slané koláče. To je svět dvacetileté Jany Tužinové, která před pár dny získala titul Český pekař v kategorii junior.

16.3.2010 1
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Archiv

I když soutěžní kousky zvládla vyrobit bez potíží, mnohem raději peče doma. Podle své fantazie. „Mohu totiž vymýšlet neokoukané věci a netradiční kombinace,“ říká mladá pekařka. Nejraději dělá koláče nebo dobroty z listového těsta se slanými náplněmi. „Když do nich přidám sýr nebo salám, tak je doma plech během chvilky prázdný,“ líčí reakce rodiny Tužinová.

Dobrému pekaři podle ní nestačí jen znát přesné poměry surovin. „Pekař musí umět experimentovat a poradit si v každé situaci. Především ale pořád překvapovat něčím novým,“ je přesvědčená talentovaná dívka. Podle ní se bez talentu a fantazie žádný pekař neobejde.

Přestože má z vítězství v soutěži velkou radost, zůstává nohama pevně na zemi. Ví, že jí výhra kromě titulu a drobných cen růžovou budoucnost nezaručí. „Samozřejmě jsem získala zkušenosti a příjemnou pochvalu, za což jsem moc ráda. Nemyslím si však, že mi to někdy pomůže třeba při hledání práce,“ přemýšlí Tužinová.

Pekařkou se vyučila už loni, ale do školy chodí stále. „Dělám první rok nástavby v oboru podnikání. Co ze mě nakonec bude, ale ještě moc nevím,“ krčí rameny Tužinová. Přesto jí to po chvíli zaváhání nedá a doplní. „Ale moc ráda bych se věnovala pekařině nebo cukrařině. To bych do práce chodila moc ráda,“ zasní se dívka.

Podle ní pekařina mnoha lidem nepřipadá moc tvůrčí. „Ale opak je pravdou. Když člověku vyrůstá pod rukama na válu něco nového, je to moc příjemný pocit,“ líčí Tužinová, kterou práce rukama fascinuje odmalička.

Autor: Tereza Bartošíková

16.3.2010 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Hrom do krupice. Domácí nesmüsli. Naložený kapr vedle sledě. Bar 4pokoje je prvním brněnským non-stop podnikem nabízejícím snídaně, obědy i večeře. Mění se jídelníčky, osvětlení, hudba i ceny – vždy podle hodiny, v níž lidé přijdou.
18

Čtyři pokoje, devět jídelníčků. Brno má nový proměnlivý bar

Pohlednou ofenzivní podívanou nabídli fotbalisté Zbrojovky divákům v jihomoravském derby zimní Tipsport ligy. Ve svém druhém duelu skupiny C zvítězili Brňané nad Znojmem 5:1.
10

Zbrojovka smetla v Tipsport lize Znojmo pěti góly, dvakrát se trefil Litsingi

Město podepsalo smlouvu o Hyperloopu. Má přispět také k rozvoji vědy v Brně

Brno – Kapsle létající tubami rychlostí čtrnáct set kilometrů v hodině může znít jako sci-fi, přesto se na vývoji těchto technologií Brno chce podílet. Zástupci města i Jihomoravské kraje ve středu podepsali dohodu o spolupráci s firmou Hyperloop Transportation Technologies. Ještě letos chtějí začít pracovat na studii proveditelnosti projektu. „Náklady velmi hrubě odhaduji na pět milionů korun pro kraj i Brno," sdělil náměstek krajského hejtmana pro oblast vědy a inovací Jan Vitula.

Propadli se pod led. Záchrana? Hasiči házejí pytle nebo se plazí po žebřících

Brno /VIDEO/ – Topící se lidi vytahovali hasiči ve středu z ledové vody Brněnské přehrady. Nešlo však o bruslaře, kteří vjeli na příliš tenký led, ale o figuranty ve speciálních úborech, kteří do díry vysekané v ledu vlezli dobrovolně. Věděli totiž, že záchrana od kolegů, kteří se učili, jak tonoucího z vody zachránit, přijde téměř okamžitě. „První možnost je většinou házení speciálních pytlů, kterých se tonoucí chytí. Funguje to ale jen zhruba do patnácti metrů, málokdo dohodí dál," vysvětlil instruktor hasičů Alexandr Ficek.

Lucie prodělala přeměnu pohlaví, nyní o tom hraje divadlo

Brno – Už v mateřské škole si uvědomovala, že je ženou v mužském těle. Dala se na herectví, ale slýchávala: Musíš být víc hercem! Nakonec se Lucie Brychtová rozhodla k přeměně pohlaví, čímž však ztratila dosavadní herecké postavení. Na jeviště už s transsexuální diagnózou vstoupit nemohla. Rozhodla se tedy vtisknout svému příběhu divadelní tvar a vznikla v evropském kontextu ojedinělá inscenace Jsem žena. Její česká premiéra je ve středu od sedmi hodin večer v Buranteatru.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies