Lidi ve více než dvoutisícové obci vyzvala k voňavé tvorbě jednotlivých postav či zvířat. „Inspiraci jsem si přinesla z brněnských Židenic, kde jsem bydlela předtím, než jsem se přivdala do Vranovic. V Židenicích se akce konala každý rok, a tak mě napadlo uspořádat ji i tady," líčí mladá žena o původu nápadu.

Tvrdí, že kostel je pak díky perníkům celý provoněný. A také, že se pro ni tvorba stala vítanou předvánoční zábavou. Kolik Vranovických se do pečení zapojí, Vybíralová zatím netuší. Pomyslný prapor mezitím zvedla sama: pod jejíma rukama vznikla svatá rodina v čele s Ježíškem. „Už mám hotovo, svatá rodina by tam rozhodně neměla chybět," ujišťuje s úsměvem.

Perník patří mezi tradiční sladkosti objevující se na jejím rodinném stole. „V Židenicích betlém peklo hodně lidí, v kostele byly stovky postaviček. V jednom roce se to dokonce dostalo do České knihy rekordů," vzpomíná organizátorka, jež s pobavením poznamenává, že tehdy pekla jen pár lidí.

Stejně jako pro mnoho obyvatel Břeclavska je pro ni betlém pevnou součástí Vánoc, doma jej má každoročně. „Svátky si bez něj nedokážu moc představit. Pod stromkem máme ale dřevěný betlém," pokračuje Vybíralová.

Nápad s pečením podle ní vzbudil nadšení také u tamního kněze. Betlém by měl být hotový ještě před Štědrým dnem, aby si jej prohlédli už lidé přicházející na půlnoční mši. „Doufám, že to nikdo nesní," směje se žena. A doplňuje: „Dětem jsme slíbili, že až skončí vánoční období, budou se do toho moct pustit. Doufám, že to do té doby vydrží."

Nejvíce práce má Magdalena Vybíralová s rozšířením informace mezi co nejširší okruh lidí. Nevadí ani, když se některé postavy objeví v betlému vícekrát. „Když se nás do pečení pustí alespoň deset, bude to fajn. A příští rok se třeba přidají další," dodává. 

Co je potřeba?
· neomezená fantazie
· velikost postav deset až dvacet centimetrů
· výsledek přinést jedenáctého nebo osmnáctého prosince před mší nebo po mši, která začíná o půl desáté, do sakristie vranovického kostela

Magdalena Vybíralová dala ve Vranovicích impuls k pečení perníkového betlému. Zdroj: osobní archiv