Část lidí, kteří nového šéfa divadla vybírali, se shoduje, že Peškova tvrzení byla politicky nekorektní. „Nedokážu zhodnotit, jestli to, co řekl, bylo rasistické. Zdůrazňuji ale, že slušný člověk se takovým způsobem vyjadřovat nesmí. Zvlášť pokud zastává funkci ředitele divadla," uvedla scénografka Sylva Marková.

Podle náměstka primátora Matěje Hollana, který má na starost kulturu a Pešku ve funkci dlouhodobě nechce, šlo jednoznačně o rasismus. „Vyjel s tím, že rozhodně nechce, aby do divadla chodili Romové, že Radost není pro ně a že se s nimi nedá pracovat. Prý pokud se dožijí víc než deseti let, je to s nimi marné. Klid je podle něj jen tehdy, když sedí ve vězení," popsal Hollan.

Za rasistický považuje proslov i další člen výběrové komise Robin Kvapil, stejně jako Hollan z hnutí Žít Brno. „Peška řekl, že chce Divadlo Radost obehnat zdí jako v Matiční ulici v Ústí nad Labem. Použil celou škálu výroků, které osobně hodnotím jako rasistické a diskriminační," prohlásil Kvapil.

V pořádku se naopak projev zdál Igoru Stránskému. „Peška jen objektivně ohodnotil svou dvacetiletou praxi v divadle a snahu o komunikaci s romskou komunitou. Rasismus jsem z toho necítil," sdělil ředitel Slováckého divadla v Uherském Hradišti.

Přesto právě údajné rasistické výroky jsou ale podle Hollana důvodem k tomu, že Pešku ve funkci ředitele do budoucna vystřídá Tomáš Pavčík, který ve výběrovém řízení skončil druhý.

Peška, kterého rada města potvrdila ve funkci ředitele na dobu neurčitou, předat divadlo Pavčíkovi nechce. „Nepovažuji ho za vhodného kandidáta," sdělil Peška, který veškerá nařčení z možného rasismu odmítá. Slova, která přednesl, zopakovat odmítl.

Podle brněnského primátora Petra Vokřála je Peška schopný manažer. „Některé jeho výroky byly poměrně nevhodné. Nemám ale pochyby o tom, že divadlo dokáže udržet soběstačné. Na druhou stranu by Radost možná také zasloužila trochu svěžího větru," naznačil Vokřál. Sešel se proto s Peškou i s Pavčíkem a chce najít takové řešení, které Radosti prospěje.

Peška se už problémem odmítá zabývat. „Nabízím smír a dál se k věci nechci vyjadřovat," poznamenal.

Možnost, že Pavčík půjde na post ředitele, vidí Hollan jako reálnou. Výběrová komise má podle něj jen poradní hlas. „Zodpovědnost za divadlo nese městská rada. Ve vedení instituce proto musí být člověk, kterému vedení Brna věří," je přesvědčený náměstek.

Bývalá kulturní náměstkyně Jana Bohuňovská z ODS by v podobné situaci dala na rozhodnutí výběrové komise. „Nevzpomínám si na situaci, kdy rada rozhodla jinak než doporučila výběrová komise," upozornila Bohuňovská.

jak hlasovala komise o šéfovi radosti
- Matěj Hollan, náměstek brněnského primátora pro kulturu, hlasoval pro Tomáše Pavčíka: „Jeho koncepce byla jednoznačně lepší než Peškova. Projev stávajícího ředitele před zaměstnanci divadla a výběrovou komisí byl navíc rasistický."

- Pavel Staněk, člen brněnského zastupitelstva za hnutí ANO, hlasoval pro Vlastimila Pešku: „Z mého pohledu je Peška nejvhodnější kandidát, Pavčík nemá dostatek zkušeností s řízením podobně velkého divadla. Nicméně Peškova vyjádření byla politicky nekorektní."

- Zbyněk Srba, ředitel Divadelní fakulty Janáčkovy akademie múzických umění v Brně, hlasoval pro Vlastimila Pešku. „Roli hrála řada faktorů. Když jsem je shrnul, Peška se ukázal jako lepší kandidát."

- Jarmila Hájková, ředitelka Divadla loutek Ostrava, hlasovala pro Vlastimila Pešku: „Jeho koncepce se mi zdála konkrétní. Pavčíkovi podle mě chybí zkušenosti s řízením velkého divadla."


- Igor Stránský, ředitel Slováckého divadla v Uherském Hradišti, hlasoval pro Vlastimila Pešku: „Když Rada města Brna Vlastimila Pešku jako ředitele divadla schválila, nechápu, proč náměstek Hollan vůbec uvažuje o tom, že ho za rok vystřídá někdo jiný."

- Robin Kvapil, režisér a zastupitel městské části Brno-střed za hnutí Žít Brno, hlasoval pro Tomáše Pavčíka: „Peškova koncepce řízení divadla byla nejhorší, oproti tomu Pavčík ji měl zpracovanou dobře. Peška navíc prohlásil, že chtěl divadlo obehnat velkou zdí jako v Matiční ulici v Ústí nad Labem a že Romové nad deset let všichni kradou."

- Sylva Marková, scénografka, hlasovala pro Tomáše Pavčíka: „Koncepce Vlastimila Pešky byla podle mě nedostatečná. Ani jeho vystoupení nebylo přesvědčivé. Spíš mluvil o záměrech ostatních kandidátů."

- Viera Rusinková, vedoucí Odboru kultury Magistrátu města Brna, nehlasovala, protože byla nemocná

- poradní hlas měla i vedoucí pesonálního oddělení magistrátu Bohuslava Záměčníková a psycholožka Jarmila Daxnerová Kvapilová