Z sedmi set šedesáti obyvatel Útěchova je více jak pětina mladších čtrnácti let. „Lidí starších než pětašedesát let je tam necelých devět procent. Co se týče věkové struktury obyvatel, Útěchovští jsou nejmladší v Brně," podotkla Milada Jonášová z Krajské správy Českého statistického ú­řadu.

Podle starosty Útěchova Zdeňka Drahoše je to tím, že se v posledních letech do čtvrti nastěhovalo mnoho mladých rodin. „Mám radost, že jsme tak dopadli. Jen se obávám, že sám začnu za chvíli věkový průměr kazit," uvedl s úsměvem starosta.

Naopak nejstarší městskou částí jsou Žabovřesky. „Více než čtvrtina z tamních jednadvaceti tisíc obyvatel je starších než pětašedesát let," uvedla Jonášová.

Žabovřeský starosta Marek Šlapal vidí za výsledky statistik lukrativnost čtvrti. „Je poblíž centra města i Brněnské přehrady. Starousedlíci ji neopouští a nové domy a byty už tu nemají kde vznikat. I naše sídliště postavené v sedmdesátých letech je jedno z nejstarších v Brně. Mezi jeho obyvateli je už mnoho důchodců," vysvětlil starosta.

Podle něj si radnice stáří obyvatel uvědomuje. „Zaměřujeme se na práci s důchodci. Přispíváme jim například na chod klubu, ale také pro ně pořádáme různé koncerty a další kulturní a společenské akce," sdělil starosta.

Nejmenší podíl dětí do čtrnácti let mají v Bohunicích. Z více než čtrnácti tisíc obyvatel je pouhá desetina mladších než patnáct let. „Určitě to neznamená, že by Bohunice vymírali. Výsledek nejspíš kopíruje porodnost a myslím, že v následujících letech se poměr zlepší. Počet nově narozených dětí totiž poslední roky roste," uvedl tamní starosta Miloš Vrážel.

Celkově má Brno podle výsledků sčítání 385 912 obyvatel. Z toho 49 155 dětí do čtrnácti let a 66 770 lidí nad pětašedesát. „ Počet obyvatel závisí na vývoji porodnosti, úmrtnosti a migraci. Brno mělo nejvíce obyvatel na počátku devadesátých let minulého století. Pak několik let jejich počet klesal, v současnosti kolísá," uvedl sociolog Aleš Burjanek z brněnské Masarykovy univerzity.

INFOGRAFIKA: Věk obyvatel městských částí v Brně.