Na prvního českého prezidenta si ve čtvrtek vzpomenou lidé na několika místech v kraji. Kromě Brna například v Blansku nebo už o den dřív v Židlochovicích.

Brněnský průvod ale trojice pořádá poprvé. „Vyjdeme od sochy Tomáš Garrigua Masaryka na Komenského náměstí a přes Českou a Veselou ulici dorazíme k divadlu Husa na provázku. Uličkou Václava Havla zamíříme na Kapucínské terasy," popisuje Václavíková.

Tam připraví program, kterého se zúčastní například divadelní dramaturg Petr Oslzlý nebo jáhen Jan Špilar. „Chceme na Havla vzpomenout jako na člověka a dramatika. Byl víc morální osobnost než politik," připomíná.

S kolegy v Brně pomáhala plánovat už letos v listopadu protestní akce proti současnému prezidentovi Miloši Zemanovi. Od červených karet se ale posunuli dál. „Shodli jsme se, že negace už bylo dost. V lednu třeba plánuji vzpomínku na Jana Palacha, ráda bych také uspořádala něco pro Miladu Horákovou. Na tyto hrdiny lidé často zapomínají," zdůvodňuje žena.

Vzpomínkové akce podle ní chybí. „Zažíváme menší společenskou a národností krizi. Všichni horují za národ, ale nikdo není ochotný něco udělat. Věřím, že takové akce můžou pomoct národ spojit. I proto chci z brněnského průvodu udělat tradici," uzavírá.

TOMÁŠ KREMR