VYBERTE SI REGION

Pijte z pítek, navrhly studentky brněnské architektury. A vyhrály

Brno - Ve školce si kreslila domečky, od devatenácti je projektuje. Eva Staffová studuje na brněnském Vysokém učení technickém architekturu a sklízí jeden úspěch za druhým. Naposledy se spolužačkou Martinou Soldánovou ovládla druhý ročník soutěže Pro vodu. Ta se zaměřuje na šetrné hospodaření s vodou.

27.3.2014 1
SDÍLEJ:

Mladé architektky Eva Staffová a Martina Soldánová oslovily porotu soutěže Pro vodu projektem Brno žít, vodu pít. Foto: archiv

Odbornou porotu oslovily mladé architektky projektem Brno žít, vodu pít. Řešily v něm, jak zlepšit využívání pítek ve městě. Málo lidí podle nich ví, že veřejných kohoutků s pitnou vodou je ve městě deset: v Tyršově sadu, v Kobližné ulici, na Jakubském náměstí, náměstí Svobody, Zelném trhu, v Denisových sadech, v ulici Studánka a tři v lužáneckém parku. „Bohužel o nich většina lidí neví, přitom se jedná o levný a ekologický zdroj pitné vody," míní Staffová.

Pítkům se studentky původně věnovat nechtěly. „Zajímaly nás brněnské fontány. Od města jsme ale nezískaly potřebné podklady," vypráví.

Dnes změny tématu nelitují. Za vítězství v soutěži si přivezly třicet tisíc korun. „Něco dáme na výrobu letáků, aby se lidé o pítkách dozvěděli a využívali je," říká studentka.

Čtyřiadvacetiletá dívka o studiu architektury uvažovala již na střední škole. „Vždycky mě bavilo kreslení a vlastně všechny výtvarné činnosti, a tak jsem hledala obor, který bude takto zaměřený. Něco zábavného, nikoliv monotónního. To se mi vyplnilo na sto procent. O každém projektu se totiž dá říct, že je jedinečný," hodnotí svůj výběr Staffová.

Po skončení magisterského studia čeká Brňanku praxe v architektonické firmě. „Očekávám, že práce bude pestrá. Právě proto architekturu miluji. Rozhodně by mě nebavilo, kdybych musela každý den navrhovat jen rodinné domy nebo parky," uvažuje.

Přesto má občas dny, kdy je pro ni studium demotivující. „Zvláště když musím dělat projekty, které po odprezentování skončí v šuplíku. Bylo by daleko lepší, kdybychom dostali za úkol naprojektovat například pavilon a nejlepší z nich by řemeslníci postavili," myslí si.

MIROSLAV VOZDECKÝ

Autor: Redakce

27.3.2014 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

Ideální teplota pro výrobu čokolády? Patnáct až dvacet stupňů

Kuřim /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Žena v bílém oblečení s čepicí na hlavě obsluhuje stroj, ve kterém se čokoláda nahřívá, aby se z pevných kuliček stala tekutina pro nalévání do forem. K přístroji si musí vylézt na štafle, odkud kousky belgické čokolády sype dovnitř. Hmota se musí neustále míchat. Další zaměstnankyně obsluhuje stroj s mnoha tryskami, ze kterých neustále v intervalech asi třiceti sekund vytéká čokoláda. Umisťuje pod ně formy a poté dává na váhu. Ve formě je podle velikosti vždy několik stejných tvarů. Třeba stromky se vyrábí po dvou, zato malá autíčka po patnácti. Výrobě čokolád ve firmě Fikar se věnuje další díl seriálu Rovnosti nazvaného Za zavřenými dveřmi.

AKTUALIZOVÁNO

Doprava na Zvonařce zkolabovala. Autobusy se opožďovaly i o hodinu

Brno – I desítky minut v kolonách. S takovým zdržením museli počítat řidiči, kteří ve středu odpoledne projížděli ulicemi Zvonařka a Plotní. Kvůli vážné dopravní nehodě a jejímu následnému vyšetřování doprava v ulicích zkolabovala. Auta, autobusy i tramvaje linky 12 uvízly v kolonách. Situace se zlepšila až před půl sedmou hodinou večer.

Z okolí hlavního nádraží mizí zápach moči, žvýkačky a nedopalky

Brno – Stovky nedopalků a žvýkaček, které ještě minulý týden zdobily okolí hlavního vlakového nádraží v Brně, mizí. Město a městská část od prvního prosince spustily nový systém nepřetržitého úklidu. Ve středu jej politici kontrolovali.Podle Iva Rubeše ze společnosti Ave cz odpadové hospodářství je na úklidu nejtěžší hlavně množství odpadu. „Na takových místech totiž jen přibývá, nemůže se přestat ani na chvíli," sdělil.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies