Naposledy mu učaroval nový pionýr. Padesátiletý Jaroslav Šíma na něm ujel osm a půl tisíce kilometrů. „Původně to měl být jen výlet do portugalského města Faro, kde bývá největší evropský sraz motorkářů. Pak jsem se s pionýrem jel podívat i do Andorry, Španělska, Afriky, na Gibraltar nebo do Francie,“ vypráví dobrodruh, novinář a cestovatel.

Na srazu v portugalském Faru byl už sedmkrát. Letos, poosmé, chtěl ale přijet na něčem neobvyklém a své známé překvapit. Povedlo se mu to, pionýra nikdo nečekal. „Známí motorkáři mi ani neveřili, že jsem to ujel bez auta nebo jiné motorky. Dokonce jsem si odvezl i ocenění za nejvzdálenějšího účastníka na nejslabší motorce,“ směje se Jaroslav Šíma.

Jak sám říká, malá „padesátka“ překvapila i jeho. Nečekal, že tak dobře pojede více než osm tisíc kolimetrů. Jawu New Pionýr měl ale jen půjčenou, domá má silnější stroje. Čtyři motoroví členové rodiny mají dohromady najeto asi padesát tisíc kilometrů.

„Mám dvě české Jawy, na které nedám dopustit, a dvě kvalitní japonské Hondy. Do motorek jsem se zamiloval současně se ženou před pětadvaceti lety. Od té doby šlo auto stranou,“ popisuje motorkář Šíma.

Podle něj může za dobrodružný koníček jeho žena. „V autech jí bylo špatně a vždy usnula, takže z výletů nic neměla. Na motorce se může kochat do sytosti,“ míní motorkář. Za pár dní oslaví dobrodruh Šíma jedenapadesát let, svému moto koníčku se chce věnovat dál. „Závistivci sice tvrdí, že už stárnu a jezdím čím dál míň kilometrů, já ale jen šetřím motorky,“ rozhodně protestuje Šíma.